Költözik Douchev-Janics Natasa, de még minden bizonytalan

Douchev-Janics Natasa férje visszautasíthatatlan állásajánlatot kapott Szerbiában, és a delmagyar.hu szerint a sportolónő férjével fog tartani. A lapnak egyelőre nincsenek arról információi, hogy Douchev-Janics szerb színekben folytatná-e a versenyzést.

 

A hvg.hu ezzel kapcsolatban megkereste Storcz Botond szövetségi kapitányt, aki az új fejleményekről tőlünk értesült. A kapitányt a római maratoni kajak-világbajnokságon értük el. Storcz azt nyilatkozta, hogy hivatalos megkeresés az ügyben még nem érkezett feléjük.

Douchev-Janics jelenlegi klubjának, az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE igazgatója, Petrovics Kálmán úgy nyilatkozott a delmagyar.hu-nak, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetséghez szeptember 30-ig kell benyújtani az átigazolási kérelmet. A klubjához december 31-ig köti szerződés a sportolót, de Petrovics szerint „ha menni akar, nem akadályozzuk meg”.

„El vagyok keseredve”

Csonka Gábor menedzser „rosszul érzi magát a bőrében” és „csalódott”, mert nem tájékoztatta őt Douchev-Janics a terveiről. „Sportot szerető magyar emberként el vagyok keseredve, és szeretném felhívni a figyelmet, hogy ha Natasa tényleg szerb színekben indul a jövőben, akkor Benedek Dalmával, valamint az olimpián járt két szerbiaival már egy igen ütőképes női kajakos csapat alakul déli szomszédunknál” – nyilatkozta Csonka a lapnak.

„Egyelőre mi is csak annyit tudunk, hogy Natasa férje egy nagyon jó állásajánlatot kapott Szerbiából, Natasa pedig érthető módon szeretne vele menni, hogy együtt legyen a család” – mondta Ábrahám Attila, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára a hvg.hu-nak. Szerinte ez nem jelenti azt, hogy onnantól szerb színekben kajakozik tovább, akár az is egy lehetséges variáció, hogy ott él, ott edz, de magyar színekben versenyez.

Ábrahám szerint, ha a sportoló időben és hivatalosan jelzi az MKKSZ felé, hogy országot szeretne váltani, akkor a Magyar és a Szerb Olimpiai Bizottság, a két szövetség és Natasa között kellene születnie egy mindenki számára jó megoldásnak.

„Natasa kettős állampolgár, de ezt szerintem nem csak innen kell nézni. Mert van egy olyan oldala is, sportszakmai, hogy nem véletlenül edzett, aztán készült Magyarországon Fábiánné Rozsnyói Kati nénivel a a kétezres évek elejétől sokáig. Szerbiában nem tudott volna így kiteljesedni. Natasa ma már egy csillag, akiben még mindig benne van, hogy még szebben zárja le a csodálatos sportpályafutását. Sokat köszönhet neki a magyar kajaksportág, ahogy ő is sokat köszönhet az itteni közegnek, az edzőinek és a társainak, akik segítették abban, hogy háromszoros olimpiai bajnok legyen. Személy szerint én mindezzel együtt sem tartom kizártnak, hogy Natasa a váltás mellett dönt. Ha így történne, Benedek Dalmával elég ütőképes csapatot alkotnának. Szeptember 30-ig van még tíz nap, meglátjuk” – fogalmazott a főtitkár.

Már korábban is pletykáltak róla

A vajdasági Magyar Szó értesülése alapján a Nemzeti Sport a londoni olimpia után írt először arról, hogy a Szerbiai Olimpiai Bizottság tárgyalásokat kezdett Douchev-Janics Natasával, hogy a szerb származású magyar kajakos a jövőben szerb színekben versenyezzen.

Storcz Botond kapitány a Nemzeti Sportnak akkor azt mondta, tisztában vannak vele, hogy a jugoszlávok, illetve a szerbek nagyon megbánták már, hogy annak idején hagyták elmenni Janicsot, ám arról a szövetségnek nincs információja, hogy ez ügyben most bármiféle konkrét lépéseket tettek volna a szerbek, őket ugyanis nem keresték meg.

Csonka Gábor, a háromszoros olimpiai bajnok menedzsere a hírrel kapcsolatban akkor elmondta, mint minden pletykának, ennek is van alapja, de az csak annyi, hogy az olimpiai kétszáz méteres döntőket követően, amikor Natasa megérkezett a mólóra, Vlade Divac, a Szerb Olimpiai Bizottság elnöke odament hozzá és gratulált neki a bronzérméhez. A menedzser szerint Natasában fel sem vetődött hasonló gondolat.

Később Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek (MKKSZ) elnöke azt mondta, Douchev-Janics Natasát a szerbek és az oroszok is hívják, de már szóban jelezte, marad a magyar szövetségnél és folytatja a versenyzést.

Benedek Dalma már elköszönt

A Nemzeti Sport csütörtökön arról is beszámolt, hogy egy másik kajakos, a hétszeres világbajnok Benedek Dalma szerb színekben folytatja a versenyzést. A 30 éves versenyző – aki egyszer sem tudott olimpián elindulni – már elköszönt klubjától, az MTK-tól, és benyújtotta a szövetségnek a szerb Dusan Ruziciccsel augusztusban kötött házasságát tanúsító okmányt.

„Dalma már elköszönt tőlünk” – mondta a lapnak Rajna András, az MTK szakosztályvezetője. „Kikérte a papírjait, szeptember 30-tól már nincs a klubbal szerződése. Megköszönte azokat az éveket, amelyeket a klubban töltött el, és elmondta: elérkezett az ideje, hogy továbblépjen. Hogy a harmadik olimpiájáról is lemaradt egy ilyen tehetséges versenyző, bizony nyomós érv. Tudom, sok benne a keserűség, csalódott, és mi nem tehetünk mást, elengedjük.”

Douchev-Janics Natasa korábban azt mondta, csalódott volt, hogy az idei londoni olimpián nem sikerült aranyérmet szereznie, bár egy ezüstöt nyert Kovács Katalinnal a kajak kettes 500 méteren és egy bronzot egyesben, 200 méteren.

„Most végig kell gondolnom, mit kell másként csinálnom. Azt érzem, hogy a koromhoz képest túl sokat versenyeztem az idén, és talán emiatt maradtam le az aranyról kétszer is. Kicsit elment a kedvem a kajakozástól…” – mondta miután 200 méteren nem sikerült megszereznie az aranyérmet.