Október elsején tárgyalja az  Európai Unió Bírósága a bírák magyarországi nyugdíjazásának ügyét – közölte kedden a luxemburgi székhelyű uniós igazságszolgáltatási testület.
Magyarország ellen az Európai Bizottság még az év elején indított az ügyben kötelezettségszegési eljárást, majd – miután a magyar kormánnyal nem sikerült megegyezésre jutnia – az uniós bírói szervhez fordult. Az EU javaslattevő-végrehajtó intézményének egyik feladata, hogy őrködjék az uniós jogi előírások tagállami betartásán.
Az EU Bírósága júliusban úgy döntött, hogy gyorsított eljárásban foglalkozik az üggyel. Az október elsejei tárgyaláson ítéletet még nem hoznak, csupán a felek fejtik majd ki álláspontjukat.

 

A bírák nyugdíjkorhatárának leszállításáról, egészen pontosan a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatárra – 62 évre – csökkentéséről az Országgyűlés tavaly döntött. A bírók jogállásáról szóló törvény vonatkozó rendelkezését az Alkotmánybíróság júliusban tartalmi és formai indokok alapján visszamenőleg megsemmisítette.
Az Ab-döntés kihirdetése után Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: marad a bírák nyugdíjazásának új rendszere. Az Országgyűlés már tárgyalja az Alaptörvény és a bírókról szóló jogszabály módosításait, melynek keretében a korhatárt 65 évre emelkedik.