Péntektől néhány napig Toronto és San Sebastian között kell keresni Miskolcot a térképen

Kellemes amerikai megszállás , Vadállatok és Casablanca: filmfolyam, Ricsétől Utahig.

 

Torontó és a San Sebastian között: irány Miskolc. Pénteken Oliver Stone legújabb filmje, a Vadállatok premierjével nyit a 9. Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztivál. Még aznap este elkezdődik a dokumentumfilmek versenye, szombat kora délutántól pedig indulnak a nagyjátékfilmek és többi szekció vetítései.

Miskolcról nézve, mintha minden rendben lenne a filmes támogatásokkal, idén átlagon felül sikerült állami-pályázati pénzeket elnyerniük. A fesztivál költségvetése némileg meghaladja a 60 millió forintot, ennek több mint a fele állami pénz, az Emberi Erőforrások Minisztériumától, az NKA-tól és Miskolc Önkormányzatától érkezett – tudtuk meg Bíró Tibor fesztiváligazgatótól -, a többi az EU Média programjából, és a szponzoroktól. Ha ehhez hozzávesszük még a szponzorok nehezen számszerűsíthető bartell szolgáltatásait is, akkor egy 80-90 milliós költségvetésű fesztiválról beszélhetünk.

 

Szombaton a Paramount Filmstúdió alapítója, a közeli Ricséről származó Adolf Zukor előtt tiszteleg a fesztivál egy egész napos programmal, vasárnap a 70 éves Casablancáról rendeznek konferenciát, Szabó István védnökségével. „Idén érezhetően erős az amerikai jelenlét – mondja Csákvári Géza, a fesztivál művészeti igazgatója. A nagyjátékfilmes blokkba 5 amerikai és 1 kanadai független filmet hívtunk meg, az idei Sundance Fesztiválról válogattuk be őket”.

Csákvári szerint ez nem véletlen. Míg az európai filmfesztiválok inkább ismert neveknek, nagy rendezőknek adnak publicitást, addig most az Egyesült Államokban lehet új kincseket találni. A filmművészet szempontjából pillanatnyilag a legfontosabb helynek az Utah állam beli Sundance Fesztivált tartja, ahol teljesen ismeretlen, névtelen produkciókból állítják össze a versenyprogramot.

„Azért is fontosak ezek az amerikai filmek – folytatja -, mert ha mi nem mutatjuk be őket, akkor aligha jutnak el Magyarországra. Amíg a multik a nagy stúdiók filmjeit kínálják, addig a kisebb forgalmazók szinte kizárólag azokat az európai filmeket, amelyekre az EU-tól támogatást tudnak szerezni.”
A művészeti igazgató filmet nem mer kiemelni nekünk a versenyprogramból, de az jól látszik, hogy nagyon erős a mezőny.

A litván sci-fi melodrámától kezdve a Sundance nagydíjas amerikai családdrámáig, itt lesz a Sarajevóban nyertes román film, akárcsak a kurd bevándorlókról szóló osztrák film, mind-mind 2012-es vadonatúj munkák. A kisjátékfilmes-kísérleti mezőnybe 22 film versenyez, itt a spanyolok a legerősebbek, 8 filmmel képviselik magukat.

„Exkluzív kulturális tartalmat kínálunk, alapvetően olyan filmeket, amelyek hazai forgalmazásba csak elvétve kerülnek és még dvd-n sem jelentek meg. Továbbra is ragaszkodunk ahhoz, hogy a filmeket ingyen lehessen megnézni, hiszen ez egy kulturális misszió is” – mondja Csákvári.

A fesztiválra 35 évesnél fiatalabbak nevezhetnek, vagy azok, akik az első, vagy a második filmjüknél tartanak. A művészeti igazgató Berlin, Cannes, Karlovy Vary, Velence legjobbjaiból is válogat a versenybe, szerinte kevés az igazán jó európai film, az unióban mintha egyre nehezebb lenne egyéni hangvételű filmet készíteni.

„Nincs olyan, hogy „európai művészfilm” – mondja Csákvári -, európai koprodukciók vannak. A pályázati rendszer, a koprodukciós szabályok túlságosan megkötik az alkotók kezét, és túl sok kompromisszumot, amolyan „pudding filmeket”eredményeznek. Talán Ausztria számít most kivételnek, ott mintha történne valami, mintha most a csúcson lennének. Az egész világon válságban vannak a művészfilmek, az utóbbi 10 év egyik legnagyobb kreativitási válságában, és ez nem csak a fiatal filmesekre igaz.”

Reményteli kezdeményezésnek tűnik, hogy idén először nemzetközi filmvásárt is rendeznek Miskolcon – ez egyébként az uniós médiapályázat kritériuma is volt. Berlin, Cannes, Torontó elképzelhetetlen ma már szakmai vásár nélkül, miért ne lehetne sikeres egy miskolci filmbörze is? A Cinefestre elsősorban Közép-Európa vásárlóit és eladóit várják, egy hosszútávon kialakuló, működő filmpiac reményében. Ez nem csak a fesztiválnak tenne jót, hanem a mindenkori magyar filmnek is – a réginek és az újnak.

 

Mindig különleges ajánlat a fesztivál filmtörténeti szekciója, a CineClassics, amely évek óta az egyetemes filmművészet magyar származású, ismert és kevésbé ismert művészeinek állít emléket. Idén a 70 éves Casablanca, és a 100 éves Paramount Filmstúdió van a középpontban. A Casablancahoz kapcsolódik még egy-két évforduló, 50 éve hunyt el a rendezője, Kertész Mihály, aki Michael Curtiz néven lett Hollywood egyik legnagyobbja, ráadásul első filmjét, még Magyarországon, éppen 100 éve forgatta.

Legnagyobb sikerét, a Casablancát mindenki ismeri – még az is, aki nem látta. De aki látta, az is számítson most egy vadonatúj filmre – a kockáról-kockára felújított kópia digitális vetítése állítólag páratlan élményt tartogat. A filmhez vasárnap délután egy konferencia is kötődik, többek között Muszatics Péter, Takács Ferenc és Báron György részvételével.

Miskolc közelében, Ricsén született, 16 évesen ment Amerikába, ahol létrehozta a világ egyik legnagyobb filmvállalatát, életmű Oscar-díjat kapott, 103 évesen halt meg Hollywoodban – így summázható Adolph Zukor, magyarosabban Zukor Adolf elképesztő karrierje. Híres bon mot-ját „Ha tudtam volna, hogy ilyen sokáig élek, jobban vigyáztam volna magamra” – száz évesen, 1973-ban mondta.

Filmvállalata, a Paramount Pictures idén éppen száz éves. Ebből az alkalomból 15-én, szombaton kirándulást és emléktábla avatást szervez a fesztivál Ricsére, délután pedig az egyik legnépszerűbb Paramount-filmmel, Hollywood kvintesszenciájának számító Frank Capra alkotással, Az élet csodaszép vetítésével emlékeznek a stúdióalapítóra. Vasárnap a fesztivál életműdíjasa, Agnieszka Holland érkezik a Cinefestre, ahol aznap délután mesterkurzust tart, Kocsis Ágnes lesz a beszélgetőtársa.

Az Andrzej Wajda „jobb kezeként” is ismert, Golden Globe-díjas rendezőt a Lengyel Intézettel összefogva sikerült meghívni, vasárnap este veszi majd át az életmű-díját, legújabb filmje, a Sötétségben (In Darkness) vetítése előtt. Nem fesztivál a fesztivál szakmai programok, konferenciák, mesterkurzusok nélkül, idén Miskolcon tartják éves közgyűlésüket az art mozi egyesületek, lesz ökomenikus médianap, szakmai nap az Európai Unió új médiaprogramjáról, és koncertek.