Hell menni Brazilia

Egy Brazíliában piacra lépő  és gyárberuházást tervező magyar cég meghívására Szikszóra látogatott Paulo Skaf, Sao Paulo Állam Iparszövetségének elnöke. Az enegiaital-gyártó által tervezett brazíliai gyárépítéshez hasonló volumenű magyar beruházásra két évtizede nem volt példa, így nem csoda, hogy Sao Paulo állam gazdasági szereplői kiemelt figyelemmel kísérik a sikeres magyar energiaital-gyártó legújabb exportterjeszkedését.

 

„Amit a szem nem lát, azt a szív nem érzi!” – indokolta látogatásának célját stílusosan egy brazil közmondással Paulo Skaf, Sao Paulo Állam Iparszövetségének (FIESP) elnöke. Mint a Hell Energy közleményében olvasható, a brazil politikus és üzletember azért látogatott Magyarországra, hogy személyesen tekinthesse meg a cég modern technológiával felszerelt töltőüzemét. A kitüntetett figyelem és érdeklődés legfőbb oka pedig az volt, hogy a cég májusban indult brazil exportjának hosszú távú céljai között szerepel egy – a szikszói gyárhoz hasonló, modern technológiával és egyedülálló kapacitással rendelkező – gyáróriás létrehozása Brazíliában, amely a hatalmas dél-amerikai piac igényeit is képes hosszú távon nagy biztonsággal kiszolgálni.

A cég 7000 négyzetméteres szikszói gyárcsarnokában fázisról fázisra nézhette végig a brazil politikus üzletember, ahogyan a világ legmodernebb, saját tulajdonú gyárában palackozzák – a Magyarországon kívül közel 30 export országba eljutó – energiaitalt. A töltőüzem megtekintése után a szomszédos logisztikai központ méreteit és kapacitását látva egyértelművé vált számára, hogy a cég – ahogyan az már a kezdetektől érződik – világméretben gondolkodik. Miután személyesen győződött meg arról, hogy az energiaital-gyártók között a magyar cég rendelkezik Európa leghatékonyabban működő és legmodernebb technológiát képviselő saját palackozó gyárával, minél előbb szeretné, ha a piacvezető magyar energiaital-gyártó brazil tőkebefektetése megvalósulna, és Sao Paulo államban is felépülne egy ugyanilyen gyárkomplexum. Azon túlmenően, hogy a cég brazíliai export terjeszkedését és gyárberuházását maximális támogatásáról biztosította, a gyárlátogatást követő megbeszélésen a magyar cég további, itthon megvalósuló terveiben is felmerült a brazil„magyar együttműködés lehetősége, amelynek részleteiről már el is kezdték az egyeztetést a hétvégén.

A következő hónapokban a Hell Energy lehet az első olyan magyar cég, amelyik sikerrel építhet új exportpiacot, és indíthatja el befektetését Brazíliában, hiszen Skaf – ahogyan Kövér László házelnökkel folytatott megbeszélésén hangsúlyozta – mindent meg fog tenni azért, hogy a magyar vállalkozások piacra jussanak hazájában, valamint befektetés-könnyítő infrastruktúra kiépítését ígérte. Természetesen a novemberben Sao Paulo-ban megrendezésre kerülő magyar–brazil üzleti fórumra, amelynek célja a kereskedelmi kapcsolatok erősítése, a befektetések ösztönzése, a magyar cég menedzsmentje is meghívást kapott – áll a közleményben.