A volt kormányfő szerint nem hazudtak 2006-ban, nem látja, hogy a Fideszt 2014-ben ki tudná legyőzni, de 2018-ra a Demokratikus Koalíció akár a baloldal vezető ereje is lehet.

 

„Aki részt vett a politikában, annak van szerepe a sikerben és a kudarcban is, a jó oldalon küzdöttünk, de miután én voltam a csapatkapitány, nagy részem volt a kudarcban” – mondta a volt kormányfő a Tv2 Frizbi című műsorában a beszélgetés elején arra a kérdésre válaszolva, hogy mennyire érzi magát felelősnek a Fidesz kétharmados többségéért.

Mint fogalmazott, azért kezdett bele a politikába, mert szenvedélyesen szerette volna nyomni az országot a Nyugat irányába, de a választók megijedtek ettől a változástól, és jobban elhitték a Fidesznek, hogy erőfeszítés nélkül lesz jobb ez az ország.

Gyurcsány szerint nem hazudtak 2006-ban, az „egy régi vita”, hogy az őszödi beszéd mi volt, ma is úgy tartja, hogy a „legbátrabb beszéd volt arra, hogy szembenézzünk”, a „szocik” 2006-ban „lényegében nem ígértek semmit”, a Fidesz ígért, és hazudott, például olyanokat, hogy 400 ezer forint lesz egy mandulaműtét.

Gyurcsány szerint abban, amit ők csináltak, „benne van a 300 forintos vizitdíj, benne van a pár ezer forintos tandíj”, hogy ezekről nem beszéltek a kampányban, az azért volt, mert nem tudták még előre, mit hoz az élet, „2006 tavaszán még senkinek a fejében nem volt olyan terv, hogy bevezetik a vizitdíjat”. A választók és a politikusok is „még tanulják a kampány műfaját”, ő ma már azt gondolja, keményen kell fogalmazni a választóknak, ő személy szerint pedig már „kinőtt abból, hogy Orbánozzon”.

Mint fogalmazott, ő az egyetlen ellenzéki politikus, aki kijelentette ellenzéki politikusként, hogy adóemelésre szükség van, az adóemelésért küzd, az 50-100 millió forint fölötti vagyonokat, jövedelmeket meg kellene adóztatni.

Kérdésre válaszolva azt mondta, nem tudja, ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet, abban a borítékban, amit Mesterházy Attilának átadott, három volt MSZP-vezető neve szerepelt, plusz a bizonyítékok, ami alapján rájuk gondol. A papíron „egy nő, két férfi” szerepelt, mint mondta, az illetők is tudják, hogy ő rájuk gondol. Mint mondta, ha biztosan tudta volna, ki volt, nyilvánosságra hozta volna, és az illetőt „elzavarta volna a pártból”.

A 2009. márciusi lemondásával kapcsolatban azt mondta, azon kevesek közé tartozik, akik nem a politikából élnek, a 2008-as szociális népszavazás után már azt mondta, le kellett volna mondani, és új választásokat kiírni, de alulmaradt véleményével a pártban. Majd 2008 őszén egy nagy vita után ismét le akart mondani, de végül meggyőzték, hogy maradjon. Ezután jött a válság, aminek kezelésére nagyon kemény intézkedéseket hoztak, de 2009 márciusára úgy érezte, elfogyott a támogatottsága a frakcióban. Mint mondta, volt olyan, aki erre majdnem sírásban tört ki.

Szerinte ma a Demokratikus Koalíció az egyetlen normális, európai gondolkodású politikai erő, nem hiszi, hogy legyőzik a Fideszt 2014-ben, sőt az MSZP-nél sem lesznek erősebbek, de 2018-ra a baloldal vezető erejévé válhatnak. Ugyanakkor a jelenlegi demokratikus ellenzékben nem lát olyan politikust, aki legyőzheti Orbánt 2014-ben.

Mint mondta, az egyhetes éhségsztrájkkal az előzetes választói regisztráció ellen tiltakozik, mert ezzel a Fidesz százezreket zár ki a választásból, és ő kinézi a kormányból, hogy a regisztráció után olyan intézkedéseket hozzon, ami azokat érinti, akik már nem szavazhatnak. Mint mondta, azért csinálja, hogy a választók elzavarhassák a Fidesz-kormányt, mert „ő csinált kemény költségvetést, de a magyar iskolák ennyire régen voltak lerongyolódva, mint most”. Egy kérdésre válaszolva azt is elmondta, a nagy feszültség miatt az utóbbi időben a dohányzásra is rászokott.

Mint mondta, egy sor jó intézkedése is van a Fidesz-kormánynak, például a dohányzás korlátozása, de összességében sokat árt az országnak. A volt kormányfő a műsor végén egy csomag narancsot kapott, mint mondta, „nem a narancs bűne, hogy egy elfogadhatatlan politika szimbólumai lettek”. A volt kormányfő a stúdióból a Kossuth térre ment, hogy elkezdje az éhségsztrájkot, mint mondta, egy hét alatt csak üres teát és vitaminokat fogyasztanak majd.