Legalább két ember hajtotta  végre a négyes gyilkosságot a francia Alpokban, állapították meg a nyomozók. A korábban a Scotland Yard speciális egységét vezető John O’Connor a Sunday Timesnak azt mondta: a gyilkosságot profi módon készítették elő és hihetetlen precizitással hajtották végre.
„Tudjuk, hány és milyen típusú fegyvert használtak. A lőpornyomok és a lövedékek röppályájának elemzése alapján kijelenthetjük, hogy egynél több elkövető volt”, mondta a nyomozó. John O’Connor ugyanakkor kizárta, hogy az iraki illetőségű családon belüli üzleti viták vezethettek a gyilkossághoz. A gyilkosság kivitelezése szerinte inkább egy állam által megrendelt politikai merényletre vall. Az elkövetők valószínűleg katonai kiképzést is kaptak. Szombati hírek szerint huszonöt töltényhüvelyt találtak a helyszínen, több golyó is volt a holttestekben, de mind a négy ember fejében kettő-kettőt találtak.

 

A franciaországi Chevaline falunál szeptember 6-án egy iraki származású, brit állampolgárságú férfit, a feleségét és a nő anyját lőtték le autójukban egy erdei pihenőnél, és végeztek egy francia kerékpárossal is. Egy hét éves kislány súlyos koponyasérüléssel feküdt a jármű közelében, míg egy másik, négy éves kislány szülei holtteste alatt töltött nyolc órát, de sértetlenül úszta meg a támadást.
A lövöldözést túlélő négy éves kislány időközben nagybátyja nagynénje kíséretében visszatért az Egyesült Királyságba.
Az Alpokban meggyilkolt Saad al-Hilli Bagdadban született, de családjával együtt már az 1970-es években Londonba költöztek. Mérnökként végzett, repülők belső terének tervezésével is foglalkozott, a Le Monde szerint többek között részt vett az A380-as Airbusok konyháinak kialakításában. Légügyi tanácsadóként is dolgozott, de emellett 2001-ben saját informatikai céget is alapított.
Korábbi hírek szerint a férfi pénzügyi vitába keveredett testvérével, és már csak ügyvédeken keresztül tartották a kapcsolatot az elmúlt időszakban. Az 53 éves Zaid al-Hilli magától bement a rendőrségre és tagadta, hogy bármi köze lenne a gyilkosságokhoz.