Miskolc. Fertőzött területek

A betöréses lopásokat illetően a Bodótetőn, Forrásvölgyben és a Lyukó-völgyben található hétvégi házas területek voltak a legfertőzöttebbek Miskolcon, valamint a Nagyavason található borházak. A zseblopások kiszorultak a kamerarendszerrel is rendelkező, Búza téri árucsarnokból, áttevődtek a buszmegállók, villamosmegállók környékére, illetve magukra a tömegközlekedési eszközökre – derül ki egyebek mellett a Miskolci Rendőrkapitányság múlt évi adataiból. A minap.hu újságírója Szepesi Sándor elkészítette Miskolc bűnügyi térképét.

A városban működő kórházakban jellemzőek a besurranásos lopások is, különösen a kórtermekben, az orvosi szobákban, valamint nővérpihenőkben. A bűncselekményeket néhány esetben beutaltak, kórházban lévő betegek vagy azok hozzátartozói követik el látogatásaik alkalmával, azonban számos olyan esetet is felderítettek a rendőrsök, amelyeket „külsősök” követtek el.

A betöréses lopások tekintetében továbbra is a Bodótetőn, Forrásvölgyben és a Lyukó-völgyben található hétvégi házas területek voltak a legfertőzöttebbek, valamint a Nagyavason található pincesoron lévő borházak. Az elmúlt időszakban a Lyukóvölgyben bevezetett fokozottabb rendőri jelenlét következtében, megszaporodni látszanak a szomszédos területeken, így például a diósgyőri városrész hétvégi házas övezeteiben a betörések és egyéb lopások.

A figyelő akciók során több sikeres elfogást hajtottak végre a nyomozók, ezeket követően megfigyelhető volt a bűncselekmények számának visszaesése.

Figyelik az orgazdákat, az ismert betörőket

Lakásbetörések Miskolc területén nem fordulnak elő tömegesen, jelenleg ugyanis több olyan „kvalifikált” betörőcsapat is büntetését tölti, melyek tagjai az elmúlt években számos miskolci lakás sérelmére követtek el betöréses lopásokat.
Időszakosan tapasztalhatók Diósgyőrben, a Győri kapuban és a belvárosban az emeletes épületek pincéi, illetve az alagsorban kialakított tároló helyek sérelmére elkövetett betöréses lopások, melyeket általában sorozat jelleggel követnek el. Kisebb kárértékre, de a sértetteknek nagy bosszúságot okozva.

A betöréses lopások nyomozása során, a rendőrség kiemelt figyelmet fordít az értékesítési helyek – zálogházak, régiségboltok, műszaki kereskedések, piacok, illetve a korábbi orgazdák – ellenőrzésére. A kapitányság rendszeresen, hetente, kéthetente ellenőrzi az ismert helyeket. Ilyen esetekben egy nyomozócsoport a helyszíneken a teljes „árukészletet” ellenőrzi a tárgykörözési rendszerben. Számos, bűncselekmény során eltulajdonított tárgy került már elő, illetve elkövető vált ismertté ilyen módon. Az akciók alkalmával több olyan elkövetőt is sikerült eljárás alá vonni, akikhez az eltulajdonított tárgyakon keresztül jutottak el a nyomozók.

A helyi betörők köre ismert, feltérképezett, azonban folyamatos „utánpótlást” jelent a felnövekvő generáció, s problémát okoznak a nem helyi illetőségű, hanem a vonzáskörzeten túlról érkező, „utazó” bűnelkövetők is, akik kilétének felderítése nehézkes, a hagyományos nyomozói módszerekkel. Ezen a szakvonalon különösen jól megfigyelhető Miskolc – nagyvárosi adottságaiból adódó – elszívó ereje, a megye legkülönbözőbb területeiről is jelentek meg itt bűnelkövetők, akik kizárólag azzal a szándékkal látogatják meg a megyeszékhelyet, hogy itt betörést kövessenek el.

Átköltöztek a zsebtolvajok

A zsebtolvajlással elkövetett bűncselekmények a rendőrség tapasztalatai szerint, zömmel kiszorultak a kamerarendszerrel is rendelkező Búza téri árucsarnokból és környezetéből – áttevődtek a Volán és MVK buszmegállók, villamosmegállók környékére, illetve magukra a tömegközlekedési eszközökre. A menetrendszerinti buszjáratokra és villamosokra való le-és felszálláskor, valamint azokon történő utazások alkalmával legjellemzőbbek a zseblopások, ezért rendszeresen civil ruhás nyomozók teljesítenek szolgálatot a közlekedési eszközökön. Ezen a területen, a villamos-projekt kapcsán elhelyezett új térfigyelő kamerák remélhetően nem csak a felderítést tudják majd hatékonyan elősegíteni, hanem a bűnmegelőzés területén is komoly szerepük lesz-írja az önkormányzat hírportálja