Ma kezdődik az I. Miskolci Sörfesztivál. Első, mert az eddig 14 éven át megtartott sörfesztivál szervezőit most kitúrták a rendezvényből. Úgy tudjuk, a korábbi, pénzügyileg sikeres fesztivál utódját idén a város is támogatja, de hogy mennyivel, az nem nyilvános.  

 

Még nyár közepén jelentette be Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, hogy igényes programok szervezésével az ország legnagyobb sörfesztiválját indítják útjára. A Hajdú Péter–Sarka Kata házaspár cége által szervezett fesztivált pedig maga Hajdú a Blikkben már úgy mutatta be, hogy azt a müncheni Oktoberfest mintájára rendezik meg – Miskolcon.

Mindezzel semmi probléma sincs, nem ez a hír: a körülményekkel és az előzményekkel érdemesebb inkább foglalkozni. Például azzal, hogy önkormányzati információink szerint Miskolc is támogatja a rendezvényt, de hogy pontosan mennyivel, azt még nem tárták a közgyűlés elé. (A város költségvetésének módosításáról a legközelebbi közgyűlés dönt, amelyben egyelőre 600 millió a működési forráshiány, míg a teljes hiány már nyolcmilliárd fölött jár.)

Kitúrták az elődöt
Tavaly az azonos műfajú rendezvényt még Borsodi Sörfesztiválnak hívták, és a MÉZ (Miskolci Élő Zene Közhasznú Egyesület) rendezte, akkor már 14. alkalommal, önkormányzati támogatás nélkül. „Az idén nyáron annyi akadályt állítottak elénk, hogy a feladására kényszerültünk” – mondja a narancs.hu-nak Molnár Gábor, az egyesület elnöke. – Kezdődött azzal, hogy nem kaptuk meg a korábbi népkerti helyszínt a város vezetésétől. Ekkor az Ikeron Zrt. tulajdonában álló Erzsébet fürdő bérlőjével egyeztünk meg egymillió forintos bérleti díjban. Amikor a pénzt számla ellenében át akartuk adni, üzleti partnerünk indoklás nélkül lemondta az üzletet.” Meg nem erősített információink szerint a fürdő bérlőjéhez befutott telefonhívás volt a lemondás előzménye, ezért Molnár Gábor nyílt levélben a nyilvánossághoz fordult. Az egyesület nevében megköszönte Kriza Ákosnak, hogy ellehetetlenítette a 15. Borsodi Sörfesztivál megrendezését. Ezzel – áll a levélben – több ezer ember szórakozását akadályozta. „Köszönöm Önnek, hogy ismételten bebizonyította, az Ön számára nem sokat érünk.”

Az említett események közben már zajlott az új fesztivál szervezése, és megindult a reklámhadjárat is. Az idei rendezvényen fellép a Modern Talking, a Boney M., a Csík Zenekar, illetve az Irigy Hónaljmirigy, ám a helyi zenekarok – amelyeknek eddig fontos megmutatkozási lehetőséget jelentett a Borsodi Sörfesztivál – kevésbé képviselik magukat, mint korábban. Molnár Gábor ezenkívül azt is kifogásolja, hogy egy Törökbálinton nemrég 1,2 millió forint törzstőkével bejegyzett cég kapta meg a fesztiválrendezés jogát, amely cég tagjai – szerinte – aligha tartoznak a miskolci adózók körébe.

 

Molnár ezenkívül más fesztiválszervezőkkel összeállíttatott egy becsült összegű költségvetést annak alapján, hogy mennyit szoktak kérni az adott együttesek, illetve mennyibe szoktak kerülni az egyes tételek. E szerint a zenekarok fellépése 27 millió, az infrastruktúra biztosítása 19 millió, a marketing 4 millió, a járulékos költségek és a jogdíjak 2-2 millió forint kiadást jelenthetnek. Így kalkulálva ahhoz, hogy az esemény nullszaldós legyen, az 1600 forintos napi jegyárak mellett több mint 35 ezer látogatónak kellene megfizetni a belépőt, ez azonban nem tűnik reálisnak.
A városháza sajtóreferensétől szerettük volna megtudni, miért nem vitték a közgyűlés elé a sörfesztivál rendezésének részleteit, hogyan került Miskolcon rendezőként képbe a Hajdú–Sarka páros, és mekkora támogatást nyújt az eseményhez a városháza. A múlt pénteken feltett kérdéseinkre azonban még nem érkezett válasz.  http://magyarnarancs.hu