Nyilvános bocsánatkérésre, blogbejegyzései  eltávolítására és 10 000 000 forint anyagi kártérítés kifizetésére kötelezné a hvg.hu állandó bloggerét, Balavány Györgyöt az MTI Zrt. által benyújtott bírósági kereset, amely szerint az újságíró megsértette a cég jó hírnevét. Balavány szerint a közmédia „a szólásszabadság eltörlésére törekszik”.

 

Hitelrontásért 10 000 000 forintra perli Balavány Györgyöt, hvg.hu bloggerét, újságírót az MTI. A kereset szerint Balavány két, személyes blogján megjelent írása megsértette az MTI szakmai jó hírnevét, amikor kritizálta az MTI-n és a hirado.hu-n közölt tartalmakat.

Az MTI kifogásolta, hogy az „Elegem van a közszolgálatból” című cikkben Balavány azt írta: „a közmédia ma azt jelenti, kisfiam, hogy a pénzükből hazudnak nekünk”, illetve hogy a közszolgálati média „egyoldalú tájékoztatásért, sőt álhírek terjesztéséért” és „dühítően ostoba” tartalmak közléséért perelhető lenne a médiahatóságnál.

A „Tisztogat és hazudik az MTVA: dokumentumokkal” című cikk, amely Thész Gabriella a Magyar Rádió Gyemekkórusának vezetőjének elbocsátásról és az MTI ezzel kapcsolatos tájékoztatásáról szólt, szintén bekerült a keresetbe, mivel a felperes szerint „az MTI, ahogy szokott, arcátlanul hazudik” mondat szintén sérti a társaság jó hírnevét (bár Balavány a Thész Gabriellával kapcsolatos pontatlan tájékoztatást dokumentumokkal bizonyította).

Az MTI Nonprofit Zrt. 10 000 000 forint kártérítést követel „a keletkezett anyagi kár megtérítésére”, emellett kéri, hogy a kifogásolt bejegyzéseket távolítsák el, Balaványt pedig nyilvános bocsánatkérésre köteleznék.

Balavány György az ügyre reagálva azt mondta a hvg.hu-nak, hogy felháborítónak tartja a keresetet, amelyet szerinte bármelyik újságíró ellen be lehetne nyújtani. „Hihetetlen, hogy állami és közmédia sajtószabadság teljes eltörlésére törekszik” – nyilatkozta. „Úgy vélem, ez a kereset az összes újságírónak szól, azt üzenik nekik, hogy a közmédiát kritizálni tilos.”