A Fidesz-KDNP-frakció arra  hatalmazta fel a kormányt, hogy egy alternatív IMF/EU-tárgyalási javaslatot hozzon tető alá a következő napokban – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Facebook-oldalán. A miniszterelnök utalt a Magyar Nemzetben megjelent IMF-kölcsönfeltételekre, amelyek egy részét ő maga is felsorolta a videoüzenetben.
A kormányfő a videóüzenetben a következőket mondta: „Tisztelt facebookosok, ez az első őszi jelentkezésem, megindult a politikai évad, itt vagyunk Sárváron, frakcióülést tartunk. Számos fontos kérdésben születtek döntések: választójogi törvény módosítása, szociális kérdések, munkahelyteremtés ügye, de a legfontosabb, hogy a frakció az IMF és az Európai Unió Magyarországnak felkínált kölcsönével szemben támasztott feltételeit is végigvehettük.
Ha úgy tetszik, van tehát tudásunk arról, hogy mit várnak tőlünk azok, akiktől egy biztonsági pénzügyi garanciát szeretnénk igénybe venni. A lista hosszú, a sajtóban olvasható, a nyugdíjak csökkentésétől kezdve, a bürokrácia leépítésén át, a bankadó megszüntetésén keresztül a bankoknak juttatandó pénzösszegig minden szerepel benne, ami nem érdeke Magyarországnak, ezért a frakcióülés arra az álláspontra helyezkedett – én személyesen is ezzel a véleménnyel értek egyet, hogy ezen az áron, így nem. A frakció felhatalmazott bennünket arra, hogy egy alternatív tárgyalási javaslatot hozzunk tető alá a következő napokban, ezen fogunk dolgozni”.

 

A kormányfő szavaira a forint rövid idő alatt nagyot gyengült az euróval szemben. Az euró ára néhány perc alatt a 285 forintos szint környékéről 289,31 forintig emelkedett, a vételi oldalon már 290 forint környéki ajánlatok vannak. A svájci frank ismét 240 forint közelében van. Nemzetközi befektetési oldalakon kereskedési tippekben a forint gyengülésére alapuló, úgynevezett shortolásos kereskedési stratégiát javasolnak.