„Biztos vagyok benne,  hogy hazám támogat ebben” – mondta egy örmény lapnak Hayk Makuchyan, aki szerint etnikai okokból gyilkolt az azeri katonatársa.

 

A férfi szerint Azerbajdzsán és Magyarország hozzáállása a kiadatáshoz cinikus, és hazánk bűnrészes abban, ami történt. Nevezetesen, hogy Ramil Bakuba szállítása után kegyelmet kapott és előléptették- írja a Blikk.

Hayk Makuchyanban a mai napig élénken élnek az emlékek arról, hogy Ramil, miután Gurgen Margaryant megölte, elindult, hogy vele is végezzen. A férfi azonban tudván az azeri gyilkos tervét, bezárkózott a szobájába. Ramil próbálta a baltával szétverni a zárat, de mire sikerrel járt volna, elfogták.

Tettéért Safarovot 2006-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a magyar hatóságok. Arról azonban, hogy a baltás gyilkost Magyarország kiadja Azerbajdzsánnak, az örmény túlélő már korábban tudhatott. Legalább is ezt állítja a magyarországi örmény önkormányzat elnök-helyettese. „Másnap, amikor megtudtam, hogy ki fogják adni Safarovot, kirohantam Jerevánba, beszéltem Hayk Makuchyannal is, neki is elmondtam, hogy mire készül Magyarország. De mint a többi örmény, ő is hitetlenkedve fogadta a hírt” – mondta Akopján Nikogosz.