Megfékezné a Jobbik a kábeltolvajokat
Szigorítaná a Btk.-t a Jobbik, hogy megfékezzék az egyre több kárt okozó kábeltolvajokat – jelentette ki sajtótájékoztatóján Staudt Gábor, a párt országgyűlési képviselője.

 

Staudt augusztus végén Szilágyi György képviselőtársával együtt törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, mely értelmében a jövőben szigorúbban szankcionálnák a kábeltolvajokat. A párt a törvénnyel nagyobb védelmet szeretne nyújtani a rendszeresen megkárosított közérdekű üzemeknek.

A képviselő rámutatott: a módosító javaslat augusztus végi beadása óta is számos problémát okoztak a bűnözők. Példaként több esetet is megemlített: augusztus 27-én a HÉV vonalán 122 méter kábelt loptak el, augusztus 30-án Egerben a pályaudvarról 40 méter rézkábelt tulajdonítottak el, szeptember 2-án a ráckevei HÉV vonalán történt lopás keserítette az utasok dolgát, a mai nap folyamán pedig ismét a HÉV vonalán történt bűncselekmény.

Staudt elmondta, sajnos nem látják a Pintér Sándor által hangoztatott „két hét alatt rendet teszünk”-filozófia eredményét, a kár ráadásul az eltulajdonított értéknél minden esetben jóval nagyobb: a lopások következtében leáll a közlekedés, az emberek nem érnek be a munkahelyükre, a BKK-nak pedig pótló járműveket kell átcsoportosítania, így nemzetgazdaságilag is kimutatható károk keletkeznek. A képviselő szerint ezáltal a kábellopásokat nem lehet szimpla lopásként kezelni, különösen igaz ez akkor, ha a tolvajok az utasok biztonságát is veszélyeztetik. Staudt kifejtette: a kábeltolvajok haszonszerzés céljából cselekszenek, ám ezzel megzavarják a közérdekű üzemek működését is.

A Jobbik ezért a jelenlegi Btk.-t és a 2013 július 1-én életbe lépő új Btk.-t is módosítani kívánja, hogy megteremtse ezen cselekedetek minősített esetét.

Staudt Gábor reméli, hogy a kormányzati többség napirendre tűzi a javaslatot, vagy legalábbis valamiféle alternatívát mutat a tarthatatlan helyzet megoldására.