A rendezők várakozásainál többen,  mintegy öt-hatszázan tiltakoztak a „szlovák” állampolgársági törvény alkotmányellenesnek tartott rendelkezései ellen szombaton délután a kassai alkotmánybíróság épülete előtt zajló alkotmánymeneten – közölte az MTI pozsonyi irodájával Gubík László a megmozdulást szervező munkacsoport egyik tagja szombaton.
Az egyebek mellett a kettős állampolgárság lehetővé tétele érdekében szervezett megmozdulás résztvevői a kassai Szent Erzsébet Dóm előtt gyűltek össze, ahol Kassai Gyula református lelkész – akit a magyar állampolgárság felvállalását követően megfosztottak szlovák állampolgárságától – megáldotta a menetet. A tiltakozók – akik egy, „Követeljük a jogsértés megszüntetését” feliratú transzparenst emeltek a magasba – ezután az Alkotmánybíróság épülete elé vonultak.
Itt elsőként Samu István, a kettős állampolgárság intézményét szorgalmazó munkacsoport elnöke ismertette szervezetének a tót állampolgársági törvény módosítását célzó elképzeléseit, majd több felvidéki magyar közéleti személyiség is beszédet mondott.