Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla Borovszky Tímeát, aki Hiller István oktatási minisztersége idején vezette a tárca esélyegyenlőségi főosztályát

Felfüggesztett börtönre ítélte  a Fővárosi Ítélőtábla Borovszky Tímeát, aki Hiller István oktatási minisztersége idején vezette a tárca esélyegyenlőségi főosztályát – írja pénteki számában a Magyar Nemzet.

 

Vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt egy év, egy esztendő próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla Borovszky Tímeát, aki Hiller István oktatási minisztersége idején vezette a tárca esélyegyenlőségi főosztályát – áll a Magyar Nemzet pénteki számában. A jogerős ítélet előzetes mentesítésben részesítette a volt főigazgatót, vagyis Borovszky mentesül a büntetett előélet joghátrányai alól – számolt be a lap.

A vád szerint Borovszky azt követően, hogy Hiller István akkori oktatási miniszter megtagadta beosztottja fizetésemelését, a nő a Katapult mentorprogram vezetőjét arra kérte, hogy a minisztérium által folyósított 45 millió forintos állami támogatásból 600 ezer forintot munkatársának adjon át. A fizetésemelést a vád szerint ebből fedezték volna.

Az ügy 2009-ben indult, akkor februárban a Hiller István vezette Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz közérdekű bejelentés érkezett Nagy Attilától, a HÖOK a Hallgatókért Alapítvány egykori vezetőjétől, aki azt állította, hogy Borovszky rávette arra, hogy titkárnőjének adjon át 600 ezer forintot, amivel kiegészítheti minisztériumi fizetését. Nagy eredetileg ennél tovább ment, „Zuschlag Jánoshoz hasonlóan különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette elkövetésével vádolta Borovszkyt, de miután Hiller belső vizsgálatot rendelt el, majd az ügyészséghez fordult, a bűncselekmény gyanúja egyetlen ügyre szűkült, mert már az ügyészség se látott kivetnivalót abban, hogy a roma egyetemistákat és főiskolákat támogató Romaversitas pénzt kapott a tárca maradványpénzéből, különösen nem ítélte a juttatást hivatali visszaélésnek.

Viszont vesztegetés bűntette miatt mégiscsak vádat emelt az ügyészség Borovszky ellen. Első fokon a Fővárosi Bíróság járt el, és 2010 májusában két év – három év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte Borovszkyt. Az ügyészség súlyosbításért, a volt főigazgató felmentésért fellebbezett. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla tavaly szeptemberben bizonyítottság hiányában felmentette Borovszkyt. Az ítélőtábla szerint Nagy Attila elfogulatlanságával szemben kételyt ébresztett, hogy csak tíz hónappal az állítólagos vesztegetési kísérletet követően tett bejelentést, és csak a Nagy Attila alapítványával szembeni vizsgálat negatív eredménye miatt, mert az után már nem volt lehetősége folytatni a mentorprogramot. A vesztegetési ügy a két, egymástól eltérő ítélet miatt a harmadfokon eljáró Kúria elé került.

A Kúria ezek után február végén új eljárásra kötelezte a Fővárosi Törvényszéket az oktatási minisztérium egykori roma esélyegyenlőségi főosztályvezetőjének perében. A Kúria leginkább Nagy Attila három munkatársa vallomásának kizárását sérelmezte, mondván, a másodfokú bíróságnak módjában állt volna ezek ellentmondásait feltárni, amit azonban elmulasztott.