A Kelet-európai-síkság felett anticiklon terül el, ezért arrafelé eseménytelen az idő, általában kevés a felhő és csapadékról sem érkezik jelentés. A hőmérséklet csúcsértéke 15 és 20 fok között változik, de Finnországban és Észak-Oroszországban ennél hidegebb is van, sőt éjszaka néhol már fagy is előfordul. Ugyancsak anticiklon alakítja Nyugat-Európa időjárását, amely az Azori-szigetek felől nyúlik be a kontinens fölé. Természetesen arrafelé jóval melegebb van, az Ibériai-félsziget déli felén délutánra 35 fok fölé melegszik fel a levegő. A két térség között ugyanakkor változékonyabb az időjárás. Ennek oka egy hullámzó frontálzóna, amely a Svédország-Szicília vonalban szinte kettészeli a kontinenst. A front mentén körülbelül 500 km-es sávban erősen felhős, borult az ég, és többfelé esik az eső, az Alpokban a magasabban fekvő helyeken havazik.
A front mentén lévő ciklonális hullámok területén – Észak-Olaszországban, illetve a Balti-tenger felett – intenzívebb csapadék is megfigyelhető. A fronttól keletre déli, délkeleti a szél, ezzel meleg levegő érkezik, a legmagasabb nappali hőmérséklet északon 15, 20, délen 25, 35 fok között alakul. Attól nyugatra viszont hűvösebb van, alig emelkedik 20 fok fölé a hőmérséklet, csak egészen délen mérnek 30 fokot.
Ez a frontzóna a Kárpát-medencében is ilyen kettősséget okoz, míg keleten napos, addig nyugaton felhős, csapadékos időre van kilátás. Vasárnapra ahogy nyugat felé mozog a front, ez a kettőség is csökken, egyre kevesebb helyen várható csapadék, és többet süt majd a nap.
Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:
—————————————————-
Míg a Tiszántúlon és a Dél-Alföldön napos, száraz idő lesz, addig a Nyugat-Dunántúlon végig erősen felhős illetve borult marad az ég, és többfelé lehet számítani esőre, záporra, néhol zivatarra. A középső országrészben kezdetben még sok lesz a felhő, de a nap folyamán ez fokozatosan csökken, és hosszabb-rövidebb időszakra kisüt a nap. Errefelé szórványosan alakul ki csapadék. Éjszaka folytatódik a felhőzet-csökkenés csak a nyugati határszélen marad erősen felhős, és ott számíthatunk elszórtan csapadékra. Vasárnap már az ország legnagyobb részén napos vagy gyengén felhős időre van kilátás. A Dunántúlon lehet erőteljesebb felhősödés, és ott alakulhat ki néhol kisebb zápor. A Dunántúlon északi szél lesz, másutt délkeletire fordul a szél, és időnként élénk lökések kísérik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 17 fok között, északkeleten néhol 10 fok alatt alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 28, 33 fok között, nyugaton 25 fok körül alakul.
-MTI-