Nem az elhízás, a sörhas a veszélyes

Több statisztika és tanulmány  igazolta, hogy a kövérek korábban és gyakrabban halnak meg szív-és érrendszeri betegségben, mint a karcsúbbak. Az új vizsgálati adatok szerint nem a súlytöbblet jelenti az igazi veszélyt, hanem az, ha valaki hasra hízik.
Amerikai tudósok az Európai Szívgyógyász Társaság müncheni kongresszusán számoltak be a meglepő kutatási eredményeikről. Francisco Lopez-Jimenez és munkacsoportja számos kutatási eredmény elemzése után megállapította, hogy a szívbetegség okozta halál kockázata szempontjából nagyobb jelentősége van annak, hogy testünkben hol rakódik le a zsír, mint annak, hogy ez hány kiló.
Az Egyesült Államokban már harmadszor folytatnak olyan vizsgálatot, amelyben panaszmentes emberek egészségi állapotát igyekeznek fölmérni. Csaknem 13 ezer, 18 évesnél idősebb amerikai egészségügyi adatait vizsgálják, a testsúlytól a különböző laboratóriumi eredményekig. A vizsgálat már 15 éve tart, az átlagos életkor 44 év, a csoport fele férfi. A munkacsoport a testmagasság, a testsúly, a haskörfogat és a csípőkörfogat méretét hasonlította össze. Az értékelés során figyelembe vették az egyéb kockázati tényezőket is.
Rendszeres mozgás, egészséges táplálkozás
Minden testsúlycsoportból a hasra hízottak közül haltak meg a legtöbben. A halálozás kockázata a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából esetükben háromszor bizonyult nagyobbnak, mint a normál súlyú csoportban és a duplája volt annak is, ami az egyenletesen kövérek körében fordult elő. Karine Sahakyan, a kutatócsoport tagja szerint az egészségügyben dolgozóknak mindenkit arra kell figyelmeztetnie, hogy próbálják elkerülni az elhízást, és figyeljenek a has-csípő arányra. Az egészséges életmód lényege az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás.
Sahakyan meglátásai egybevágnak Pekka Juosilahti finn kutató előadásának eredményeivel, aki húszezernél több finn felnőtt 16 évig tartó megfigyelésének eredményeit ismertette. A nem dohányzó, alkoholt mérsékelten fogyasztó, rendszeresen mozgó és megfelelő testsúlyú emberek körében a nagy kockázati tényezőt jelentő magas vérnyomás előfordulása több mint hatvan százalékkal alacsonyabb volt azoknál, akiknél az említett kockázati tényezők bármelyike megtalálható.