Az ombudsman az eljárási szabályok  betartására, valamint az önkormányzati vagyon használatáról szóló helyi rendelet hibáira hívta fel a bódvalenkei önkormányzat és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal figyelmét egy kultúrterem használatával kapcsolatban.

 

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön – a vizsgálatára hivatkozva – azt közölte az MTI-vel: a település polgármestere nem járult hozzá ahhoz, hogy a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, főleg roma származású gyermekek fejlesztésére létrejött Lenkei Tanoda az önkormányzat kihasználatlan kultúrtermében tartsa foglalkozásait. A település vezetője a közlemény szerint arra hivatkozott, hogy a tanoda fiataljai korábban megrongálták a kultúrtermet. Az önkormányzat egy másik ingatlant ajánlott, amelyet a szervezet nem fogadott el.
A helyiséghasználatról szóló döntéséről a polgármester azt mondta, hogy nincs szabályzat az önkormányzati vagyon használatáról, és az egyszemélyi, szóban meghozott döntés megfelel a helyi gyakorlatnak. Az alapjogi biztos ugyanakkor a megyei kormányhivataltól azt a tájékoztatást kapta, hogy van helyi rendelet az önkormányzati vagyon feletti rendelkezés jogáról. Azaz: az önkormányzat nem tudott a saját rendeletének a létezéséről – áll a közleményben.
Szabó Máté a jelentésében alapvető jogot érintő visszásságot nem állapított meg, a szóbeli döntéshozatallal kapcsolatosan azonban jelezte, hogy „a jogintézmények csakis az eljárási szabályok megkövetelésével és betartásával működhetnek alkotmányosan”. A helyi rendeletről pedig azt állapította meg, hogy az nem felel meg az alaptörvény előírásai szerinti, törvényben megfogalmazott hatályos szabályozásnak, és erre felhívta az önkormányzat, valamint a megyei kormányhivatal figyelmét