A nyugdíjcsökkentés lehet az egyik kérés az EU–IMF-hitelért cserébe – erre célozgatott Orbán Viktor miniszterelnök, amikor arról beszélt, hogy megvédik a nyugdíjakat.

 

Rendkívül csekély lehetőség van arra, hogy a nyugdíjkifizetések megváltoztatásával próbáljunk költségvetési ésszerűsítéseket elérni – ezt mondta Orbán Viktor a nagyköveti értekezleten.

A kormányfő szavaiból arra lehet következtetni, hogy a szeptemberben folytatódó EU–IMF-tárgyalások egyik sarkalatos pontja lehet a nyugdíjcsökkentés kérdése, vagyis a szociális juttatások megvágását kérheti a hitelért cserébe a Nemzetközi Valutaalap. Erre célzott egyébként tegnapi címlapján a kormányközeli Magyar Nemzet is.

Külföldön számos példa volt már hasonlóra. Görögországban a 800 euró feletti nyugdíjakat nyirbálják meg, de Írországban és Spanyolországban is a nyugdíjak csökkentését kérte a Nemzetközi Valutaalap. – Az IMF nagyjából 5 százalékos csökkentést kérhet. Ez a 83 ezer forintos átlagnyugdíjak esetében 4000 forintnyi elvonást jelentene – mondta a Borsnak egy, a téma kényessége miatt neve elhallgatását kérő nyugdíjszakértő, aki szerint viszont nem valószínű, hogy ebbe belemegy a kormány.

Simonovits András nyugdíjszakértő elmondta: nem lenne reális egy ilyen kérés, hiszen itt nem olyan laza rendszer van, mint Görögországban. – Ha már mindenképp hozzányúlnak, akkor azt tudom elképzelni, hogy nem emelnek az infláció mértékével, de csökkenteni nem fognak – tette hozzá a szakértő.

Németh György közgazdász szerint is a kormány helyesen jár el akkor, ha nem enged az IMF-nek. – Amennyiben az IMF-nek engedni kell, akkor a kormány inkább az egykulcsos adót adja fel, mintsem a nyugdíjakat csökkentse – mondta a Borsnak Németh György.