Illetékesség hiányában elutasított  a holokauszt magyar túlélőinek az OTP Bankkal és az MKB Bankkal szembeni keresetét a chicagói fellebbviteli bíróság – számolt be az évek óta tartó ügy újabb állomásáról a Bloomberg.
A chicagói bíróság kimondta: nincs a két banknak elégséges kapcsolata az Amerikai Egyesült Államokkal, így nincs illetékessége a bíróságnak az ügyben. David Hamilton bíró a háromtagú testület döntéséhez hozzáfűzte: az amerikai szövetségi bíróságok nem ítélkezhetnek az ügyben, ez azonban nem zárja ki, hogy a holokauszt túlélői más főrumon keressenek jogorvoslatot.
A bankok elleni kereset szerint a társaságok „bűnpártolóként és pénzügyi támogatóként vettek részt a 6 millió európai zsidó áldozatot követelő holokausztban”, ezért 75 milliárd dolláros „kártérítést” követeltek a bankoktól. Az OTP és az MKB mellett az Erste Group Bankkal kapcsolatban is döntött a bíróság, esetében azonban csak formai okokra hivatkozva utasították el a keresetet.
A kereskedelmi bankokon kívül a Magyar Nemzeti Bankkal és a MÁV-val szemben is követelésekkel léptek fel a túlélők, ügyüket azonban a fellebbviteli bíróság visszautalta alacsonyabb szintre. Esetükben megvizsgálják, a felperesek kimerítettek-e minden jogorvoslati lehetőséget Magyarországon, és hogy a MÁV-nak volt-e elég kereskedelmi kapcsolata Amerikával ahhoz, hogy az USA-ban hozzanak róluk ítéletet.