Audi, Lexus és Mercedes is bukott az új törésteszten

A Volvóról kiderült, hogy tényleg  biztonságos, de több más márka középkategóriás autója bizony csúnyán leszerepelt az újfajta törésteszten

 

Az amerikai Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) ezentúl olyan frontális töréstesztet is végez, ahol egy nem deformálódó akadálynak vezetik az autókat 40 mérföld/órás, azaz 64 km/órás sebességgel, illetve a korábbi 40 százalékos helyett 25 százalékos, negyedátfedéssel. Ezzel azt kívánják modellezni, hogyan viselkedhetnek fának, póznának vagy − például kitérő manőver esetén − az előttünk haladó jármű sarkának ütközéskor. Olyan ütközéskor, ahol az energiaelnyelő zónák nem feltétlen védik az utascellát, s így az utasok épségét. Az utascella széle ilyenkor megrogyhat, sőt a kormány- és függönylégzsákok is úgy fúvódnak fel, hogy a ferdén előrebukó utasok feje épp köztük vágódhat az A oszlopnak vagy a műszerfalnak.
Első körben, próbaképpen „odaát” kicsi, nálunk középkategóriás prémiumszedánokat vizsgáltak (Acura TL és TSX, Audi A4, BMW 3-as sorozat, Infiniti G, Lexus ES és IS, Lincoln MKZ, Mercedes-Benz C-osztály, Volkswagen CC, Volvo S60), s a mezőnyből egyedül a Volvo kapott „jó” minősítést. A szervezet még az Acura TL-lel és az Infinitivel volt viszonylag elégedett, az európai Honda Accordra rímelő Acura TSX, a BMW, a Lincoln és a leszakadt vezetőoldali ajtóval riogató VW már csak elégségesre szerepelt. A maradék meg értelemszerűen elégtelenre. Az Audi ajtaját is csak a zár tartotta a helyén. Konstans hiba volt, hogy az oldal- és függönylégzsákok nem léptek működésbe, de ha ki is nyíltak, az oldalirányban elmozduló utast (helyettesítő bábut) nem óvták optimálisan.

A szervezet reméli, hogy az új metódus bevezetésével pár éven belül biztonságosabbak lesznek az autók, egyes gyártók pedig nem csak arra fognak koncentrálni, hogy termékeik átmenjenek a különféle (EuroNCAP, NHTSA) törésteszteken. A lehúzott márkák persze azonnal kifejezték nemtetszésüket, főleg a Honda és a Mercedes tiltakozott a szerintük a valóságban ritkán előforduló körülményeket szimuláló teszt miatt.