A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH) kért állásfoglalást az eszakhirnok.hu portál vezetője azt tudakolva, ki a felelős a kommentek tartalmáért, illetve ha egy portál bérelt tárhelyen helyezi el a tartalmat, akkor a szolgáltató köteles-e kiadni a hatóságoknak a cikkekhez megjegyzést fűző személyek azonosítására szolgáló úgynevezett IP-címeket?

 

Keddi számunkban beszámoltunk arról, hogy a Dataglobe Zrt. vezetője a napokban azonnali hatállyal felbontotta a szerződést a főként Borsod megyei eseményekkel és politikusokkal foglalkozó honlappal, arra hivatkozva, hogy Pusztai László, a portál tulajdonosa és főszerkesztője a rendőrség többszöri megkeresése ellenére sem változtatott az oldal „minőségén”. A portál azóta másik szerveren működik, tulajdonosa szerint azonban presztízsveszteség és anyagi kár érte a leállás miatt.

 

A rendőrség kérdésünkre azt válaszolta: nem indítottak eljárást az eszakhirnok.hu-val szemben. Az egyes cikkekhez fűzött kommentek miatt az elmúlt években három feljelentés érkezett, ebből kettő még az előző, MSZP-s vezetés idején, egy pedig most, mióta a Fidesz került hatalomra Miskolcon és Borsod megyében. Mindháromszor tanúként hallgatták meg Pusztait, s mindig ugyanazt mondta: nincsenek birtokában a kommentelők IP-címei, azokat a tárhelyszolgáltató tartja nyilván.

– Nem tartoznak a médiaszabályozás hatálya alá az internetes sajtótermék tartalmához utólag fűzött blogbejegyzések és kommentek, ha valóban nem válogatás után, szerkesztetten kerülnek fel oda a tartalmak, mivel nem képezik a sajtótermék részét; ezek tekintetében az utólagos moderálás sem alapozza meg a szerkesztői felelősséget – közölte válaszában Horváth Nikoletta, az NMHH tájékoztatási munkatársa. Hozzátette: a hírközlő hálózat üzemeltetője és szolgáltatója köteles megőrizni az IP-címet, azt azonban csak az adatkérésre külön törvény szerint jogosult nyomozó hatóság felé adhatja tovább.

 

Az internetes „portáloknak” jelenleg nincs olyan kötelezettségük, amely alapján tárolniuk kellene a honlapot felkeresők, kommentelők IP-címeit – tette hozzá.

Furcsa eljárás indult el Egerben, a Rádió Eger egyik műsora miatt is. Miként arról az egriugyek.hu hírportál beszámolt, a város polgármestere a kereskedelmi rádiótól bekért egy hangfelvételt arra hivatkozva, hogy abban az önkormányzatra, illetve a hivatalra nézve negatív tartalmú kijelentések hangzottak el. A hírportál szerint ez egyfajta cenzúra.

A Habis László polgármester, KDNP-s képviselő által jegyzett, a rádiónak címzett levélben ez áll: „Tudomásomra jutott, hogy a megjelölt időpontban az önkormányzatra, illetve a polgármesteri hivatalra nézve negatív tartalmú kijelentések hangzottak el, így ennek ellenőrzésére és a megfelelő intézkedések megtételéhez szükséges számunkra a felvétel”. A felvételen a rádió műsorvezetője hallgatói érdeklődésekre közölte: nem tudtak utánajárni, miért van még lezárva az egyik utca, mert nem találtak nyilatkozó illetékest.

Megkérdeztük Habis Lászlót cenzúrázási szándék vezette-e, amikor bekérette a hanganyagot. A barokk város vezetője az alábbi közleménnyel válaszolt: „Elefánttá fújt bolháról van szó, nem cenzúráról. Egy a helyi rádióban állítólagosan elhangzott negatív tartalmú közlés kapcsán kerestem meg a szerkesztőséget, amellyel az önkormányzat együttműködési megállapodást kötött. Véleményem szerint a közös munka akkor korrekt, ha a szerkesztőség minden, a munkánkat érintő kérdésben megkeresi az illetékes városvezetőt, vagy hivatali szakirodát. Miután a hozzám érkezett információk szerint épp itt hibádzott valami, kíváncsi voltam, mi hangozhatott el. (…) Amikor médiareferensünk az állítólagos kommentár ügyében egy kérdéssel felkereste a hírszerkesztőt, a szakember a rádió ügyvezetőjéhez irányította őt, ezért született a később ismertté vált levél. Itt jegyzem meg, hogy sajtósunk a Rádió Eger esetében is többször élt már hasonló, szóbeli megkereséssel, segített egy-egy információ pontosításában, nemegyszer szóban is ellátta friss hírrel a szerkesztőt. A sokéves partnerség jegyében mindez jól működő, bevett gyakorlat, ezért is érthetetlen számomra a szerkesztőség heves reakciója, s ezért ezt az alaposan túlfújt ügyet a magam részéről tisztázottnak és lezártnak tekintem. (…) Nem titok az sem, hogy – mint az normális emberek között működik – egy-egy beszélgetés során magam is elmondom az újságíróknak, ha nem értettem valamivel egyet, vagy éppen kérdést teszek fel nekik egy korábbi anyaggal kapcsolatban. Igyekszünk jó partnerségben dolgozni a szerkesztőkkel, ennek folyománya az is, hogy sajtómunkánkat, nyitottságunkat sokan dicsérik” – írta Habis László.