Miskolc. Fiatal amerikai férfiak sötét öltönyben, vagy kabátban, de mindég párosával, próbálkoznak  ok.ildi.blog

Mielőtt továbbsétálnék a Dózsa György utcáról, kötelességemnek érzem, hogy említést tegyek a tetemvári Deszkatemető melletti Hősök temetőjéről. „Ebben a temetőben magyar, szovjet és német katonák alusszák örök álmukat. A II-ik világháború vége felé, ill. annak befejezése után a város hadikórházaiban elhunytakat temették a Hősök temetőjébe, amelyet a múlt század 20-as éveinek elején is már így hívtak. A katonákat un. szalagtemetős formában helyezték végső nyugalomra. 1944 végén Miskolcról is elvonult a front és ekkor a szovjet és magyar hadsereg elhunyt katonáit is itt temették el. A rendszerváltásig a különböző helyeken fellelt katonasírokat exhumálva is kerültek ebbe a temetőbe katonák, így lehetséges az, hogy a már említett magyar, szovjet elesettek mellett, német sírhelyek is vannak a Tetemváron. 1990 után „a halott katona már nem ellenség” mottó jegyében épülhetett az 1956-os emlékmű és kegyelethely Miskolc ezen a részén. Az információk alapján több mint ezer elesett, és hősi halált halt katona nyugszik a Tetemvár ezen a részén”. (forrás: boon.hu) Ez a temető már korlátozottan üzemel, csak előzetes megbeszélés után nyitják meg az érdeklődőknek, de a végső bezárása tervezett.

 

A Miskolci Törvényszékkel szemben a sarkon a Dózsa György u 13 szám alatt találkozunk az ELMÜ-ÉMÁSZ toronyházjellegű Székházával, és itt a földszinti ügyfélszolgálati irodájában intézhetjük a kötelezettségeinket. Innen számítva az északi tehermentesítő út a Fazekas utca folytatásaként, Vologda utca néven fut már tovább. Az utca másik oldalán a sarkon a Dózsa György utca 15 szám alatt székel a Miskolci Lánglovagok, azaz a Tűzoltóság laktanyája. „A városi önkormányzat testülete 1935-ben szervezte meg, ill.hozta létre a hivatásos tűzoltóságot. 1959-ben készült el az új tűzoltólaktanya első üteme, majd 1978-ban a második ütem. 2012- től a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok ismét állami fenntartású és irányítású, az egységes katasztrófavédelmi rendszer részeként továbbműködő hivatásos szervezetek lettek”. (forrás: a tűzoltóság weboldala). Minden tisztelet ezeknek az embereknek, akik olyan hivatást választottak, ahol a saját életük kockáztatásával rendszeresen és bátran szembeszállnak az égő pokollal. Mindannyiunkban végigfut a borzongás, amikor vijjogó tűzoltóautót látunk az utakon száguldani.

E laktanya mellett közvetlenül található a Fábián kapu 4 sz. alatt a Miskolci Rendőrkapitányság épülete. Szemben vele a tér másik oldalán a Vologda u. 4 sz. alatt a B.A.Z. Megyei Kormányhivatal Földhivatala és a Miskolci Körzeti Földhivatal 5 emeletes épületével találkozhatunk. Korábban ebben az épületben székelt az Agroterv Tervezőirodája még a rendszerváltás előtt a megszűnéséig, több más profilt betöltő kisebb irodákkal együtt.
A Rendőrkapitányság mögött a Mátyás király u. 10 szám alatt a közelmúltban létesített Egyházközség „Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza” Gyülekezetének épületével találkozhatunk, amelyet az amerikai Utah Állambeli Mormon Egyházként ismerünk. Magyarországra 1990-ben jöttek be az első misszionáriusok. Önök közül is biztosan többen találkoztak már velük az utcán, vagy akár a lakásunkba is becsengetve, fiatal amerikai férfiak sötét öltönyben, vagy kabátban, de mindég párosával, próbálkoznak ennek a hitnek a követőivé meggyőzni minket. Ezek szerint sikerrel.

Ennek az északi tehermentesítő útnak a kialakítása előtt ezen a nagy területen (a Győri kapu útvonalán is szinte végig, egy pár korábbi épület meghagyásával) a 60-as évek végéig magánházas beépítés volt teljesen más rajzolattal. Amelyet leírni ma már igen nehéz, mert egész városnegyedet tüntettek el a város közlekedésének a tehermentesítése céljából. De tény, hogy szükséges volt. Az előzőekben felsorolt közintézmények után ma már ezen az útvonalon is végig panelházas beépítés van, Vologda városrész néven. E városrész, ill. a Szent Anna templom fölött található „a Bábonyibérc kertvárosi negyed, amelyre egykoron jellemző volt a szőlőtermesztés, de mára már kertes, ill hétvégi házas környék. Két dombot foglal magába, köztük egy mély völgy, amit régen egy gáttal egészítettek ki, de erre ma már nincs szükség. Gyönyörű a kilátás a Bükk hegységre, valamint az Avasra”.(forrás: szabad enciklopédia).

Tovább haladva a Vologda városrész után érkezünk el a Major utca 104 szám alatt található Állatkórházhoz, majd ezután jutunk fel a Bodótetőre, amely még a város szívében található zöldövezeti lakónegyed gyönyörű környezetben.Találkozunk itt régebbi öreg épületekkel is, de nagyon sok az új kertvárosi beépítés.
„A Szent Anna római katolikus templom a Szent Anna téren található, klasszicizáló késő barokk stílusban épült, amelyet Szent Anna tiszteletére szenteltek fel 1823 augusztusában. Más néven Vörös templom, amely nevét az élénkvörös tetőzsindelyről kapta. A templomtoronyban volt az első köztéri óra a városban.
A Szent Anna tér első villamosa 1897 júliusában indult el a Tiszai Pályaudvar és a Szent Anna tér között, 1905-ig.

A templom fölött a domboldalon kis temető terül el, itt nyugszik Déryné Széppataki Róza színművésznő, aki a 19 század egyik legnagyobb ünnepelt tehetsége volt, valamint Munkácsy Mihály nővére Lieb Cecília is”. (forrás: szabad enciklopédia). Az Öreg temető fölött kissé távolabb helyezkedik az út másik oldalán el szintén a domboldalon, a Nagylány temető, amely városunk egyik igen régi temetője, szintén szép és békés környezetben.
A Kőporos utcát elérve a Vologda utca elkanyarodik déli irányba és csatlakozik a Győri kapuhoz. Az északi tehermentesítő út itt véget is ért.
Mai sétámat itt most befejeztem, a következő sétám helyszíne a Városháztér utáni terület lesz.
Ha kedvük tartja tartsanak majd akkor is velem, amiben igen reménykedem.
Korábbi városi sétám helyszíneinek a leírásait megtalálják ezen újság oldalán, a blognevemen.
Folytatása következik.  30.rész
ok.ildi.blog