Kambodzsai rejtélyes romvárosban kutatnak a magyar régészek

A tervek szerint még az idén  elindulhat a 10. századi khmer romváros, Koh Ker régészeti kutatási programjának második ciklusa. Erről a Magyar Indokína Társaság (MIT) sajtótájékoztatóján beszéltek a szakemberek, akik a 2009 és 2011 között folytatott első program eredményeiről is beszámoltak.

 

A jóval ismertebb és kutatottabb Angkortól száz kilométerre észak-keletre található Koh Ker a 10. században a Khmer Birodalom fővárosa volt és sokáig úgy tartották, hogy már ekkor elnéptelenedett – mondta el a Magyar Délkelet-Ázsiai Kutatóintézet főigazgatója. Renner Zsuzsanna hozzátette, hogy a kambodzsai romvárosban folytatott feltárásaikon kiderült: a település a későbbiekben még jó ideig lakott volt és kereskedelmi kapcsolatban állt Kínával is.

Az egykori főváros 35 négyzetkilométeres területén elszórtan fekszenek a jelentősebb templomok, épületek maradványai, ezért a 2009-ben indult kutatási projektben az első feladat a terep bejárása volt – idézte fel a szakember. Beszámolója szerint több épület elaknásított területen fekszik, ezek felmérése csak a levegőből volt lehetséges.

Renner Zsuzsanna elmondta, hogy az ásatások 2011-ben kezdődtek, ezeken számos új eredmény született a lelőhely épületcsoportjainak kronológiájában és egymással való kapcsolatában. Fontos célkitűzés volt a kerámiaanyag feltárása; az előkerült 222 kerámiaminta, köztük a háztartási kerámiatöredékek elemzésekor derült ki, hogy a Koh Ker-i templomkörzetben belül a fővárosi rang elvesztése után egy faluközösség létezett – jegyezte meg. Hasonlóan fontos az epigráfiai alprogram is – fűzte hozzá a főigazgató: khmer és francia szakértők részvételével kilenc templom 73 feliratáról készült dokumentáció Koh Kerben, ezt a MIT részben már publikálta.

Kuszinger Róbert, a Zelnik István Délkelet-Ázsiai Aranymúzeum főigazgatója az Angkorban és Koh Kerben kutatásokat végző régészcsoportok által közösen létrehozott LiDAR-projektről számolt be. Elmondása szerint a MIT 30 ezer dollárral vett részt a műholdas felmérési program végrehajtásában. Ennek alkalmával 300 nagy felbontású fotó készült Koh Kerről, ezek nagy segítséget nyújtanak a 2012 őszén elindítani tervezett második kutatási ciklus előkészítésében.

Ellentétben egyes sajtónyilatkozatokkal, nem állt le tehát a Koh Ker-projekt, hanem csak az ásatások szünetelnek, valamint a MIT arra vár, hogy az első kutatási programban részt vevő régészek leadják a feltárási dokumentációt – hangsúlyozta.

Kuszinger Róbert közölte: a projekt résztvevőinek többsége sajnos nem felelt meg a követelményeknek, mert vagy nem adták le a vállalt munkát, vagy az nem volt összhangban a nemzetközi sztenderdekkel, ezért a MIT-nek jelenleg több peres ügye is van. Kuszinger Róbert elárulta, a MIT annak idején 918 ezer dolláros keretszerződést kötött a hároméves kutatási projektre, ez azonban a költségek felső határa volt; a keretből végül 572 ezer dollárt emésztett fel a program.

Zelnik István, a Magyar Indokína Társaság és a nevét viselő budapesti Aranymúzeum alapítója és tulajdonosa az MTI kérdésére elmondta: nem tervez újabb lépéseket a Seuso-kincs Magyarországra hozatala érdekében. A vélhetően Polgárdi közelében előkerült, majd az országból illegálisan kijuttatott késő római ezüstkincs-együttes megvásárlására általa kötött szerződés augusztus végén lejár, ezért eddig a határidőig várja a magyar állam megkeresését – közölte.

A Khmer Birodalom

A Khmer Birodalom nagyhatalmú királyság volt a középkorban a mai Kambodzsa területén a 9. század és a 15. század között, amely története során gyakran uralta vagy hűbéresévé tette a mai Laosz, Thaiföld és Vietnam területeit is.

Történetét hagyományosan 802-től számítják, amikor II. Dzsajavarman deklarálta, hogy felveszi a „Csakravartim” címet és ezzel egyben kinyilvánította az uralma alatt álló területek függetlenségét az északabbra fekvő Csenla királyságtól, amelynek elődei hűbéresei voltak.

A Khmer Birodalom leghíresebb öröksége Angkor, amely a birodalom fénykorában a khmerek fővárosa volt. A 10. század elején a birodalom kettészakadt. IV. Dzsajavarman egy második fővárost építtetett Angkortól 100 km-re északkeletre Koh Ker néven.Angkor a birodalom gazdagságának és hatalmának és változó vallásának jegyeit viseli. A birodalomban volt hivatalos vallás a hinduizmus, a mahájána buddhizmus, majd a 13. században Srí Lankából a théraváda buddhizmust vette át.

A korszakból csak kőbe vésett írásos feljegyzések maradtak fenn. A birodalom életét ezekből, a templomok falain fennmaradt képekből, illetve kínai diplomaták, kereskedők és utazók feljegyzéseiből ismerjük. A 14. századtól a birodalmat egyre erősödő támadások érték a thaiföldi Ajutthaja Királyságtól. 1431-ben elesett Angkor. A khmer birodalom maradékai ezután még néhány évtizedig léteztek. Az utolsó ismert khmer uralkodó Ponhea Jat volt (1462-ig). Angkort fokozatosan elhagyták lakói.