Jelentős mértékű a visszaesés a Zwacknál a főbb eredménysorokon, ami nem egyedi vállalati jellemzőből, sokkal inkább a kedvezőtlen iparági trendekből fakad. A vállalat éves terve még a gyenge hónapok ellenére is elérhetőnek tűnik, bár hosszabb távon aligha lehet tartható a 900 forintos osztalék, írja a portfolio.hu a cég számait elemezve.
Jelentősebb mértékben, közel 8 százalékkal csökkent a Zwack bruttó árbevétele, mely utoljára 1999-mutatott a mostaninál alacsonyabb második negyedéves értéket. A belföldi prémium árbevétel 4,1 százalékkal, a minőségi 16 százalékkal, a kommersz 51,9 százalékkal esett vissza.
A belföldi piac egésze szenved, a piackutatási adatok 11,4 százalékos visszaesést mutatnak, azonban az egyes részszegmensek tekintetében a Zwack igen eltérő teljesítményt hozott. A piac esése a prémium szegmensben 8,2 százalékkal esett, vagyis ezen a területen a Zwack kifejezetten erős, a minőségi szegmens 9,9 százalékos növekedéséhez képest azonban nagyon gyenge, ahogy a kommersz területen is. A minőségi termékek körében való lemaradást azonban a Fütyülős limonádé és Szénsavas Kalinka forgalomból való kivonása magyarázza.
A vállalat az exportpiacokon jól szerepelt, hiszen a bevételt képes volt kibillenteni a pozitív irányba, így 2010-es szintekre sikerült visszakapaszkodni. Ebben a forint gyengülés mellett az erősebb olasz export játszottak főszerepet.
Bár a személyi és egyéb költségsorokon a vállalat lefaragott, a feljebb jelentkező visszaesést így sem sikerült ellensúlyozni. Az üzemi eredmény 34 százalékkal esett, az adózott profit pedig 33 százalékkal. Ilyen alacsony második negyedéves eredményt utoljára 1997-ben lehetett tapasztalni a vállalatnál.
Mivel beruházásokra és hitelek törlesztésére a cég keveset költ, a készpénzállomány közel 5 milliárd forintos magasságokban jár. Amennyiben augusztusban kifizeti a Zwack az osztalékot, még úgy is marad a zsebben több mint 3 milliárd, vagyis papíronként 1600 forint. A menedzsment június elején megfogalmazott éves várakozásából már lehetett érezni, hogy az idei év nem a fellendülésé lesz. A profitsoron 23 százalékos visszaesést vár a társaság, az 1,3 milliárd forintos prognózis tizenöt éve a leggyengébb évet jelentheti majd a szeszipari cégnél. Bár még messze van az év vége, az első pénzügyi negyedévben a vállalat a kitűzött tervekből a korábbiakban megfigyelt részarányt teljesíteni tudta.