Bár a héten emelkedett  a benzin és gázolaj dollárban mért jegyzésára, a forint árfolyamának erősödése teljes egészében ellensúlyozta ezt a kedvezőtlen hatást. A hazai fizetőeszköz áldásos mozgásának köszönhetően várhatóan az előttünk álló héten szinten marad a benzin ára a hazai kutakon, a gázolajé pedig pár forinttal akár csökkenhet is.

Nem mutatott érdemi elmozdulást az olaj árfolyama az utóbbi napokban, ami a héten esedékes amerikai és európai kamatdöntés, illetve amerikai munkaerőpiaci adatok előtti kivárásnak lehetett betudni.

A finomított termékárak heti átlagos értéke eközben emelkedést mutatott, a benzin esetében 2,8%-kal, a gázolajnál pedig 1,2%-kal került feljebb a jegyzésár.

Az autósoknak azonban kedvezett, hogy a forint árfolyama erősödni tudott a dollárhoz képest (228,8-as átlagot ért el az árfolyam, miközben múlt héten 234,4-es szinten állt a jegyzés), mely sokat erodált a dolláros jegyzésárak emelkedéséből. Hazai fizetőeszközben mérve ugyanis a benzin átlagára mindössze 0,4%-kal emelkedett, a gázolajé ráadásul 1,2%-kal csökkent.

A forint árfolyamának erősödése védheti meg az autósokat egy újabb üzemanyagár emeléstől a héten. A legnagyobb valószínűség szerint ugyanis a benzin ára változatlan szinten marad szerdától, a gázolaj esetében pedig akár pár forintos árcsökkentésnek is lehet majd tere.

Az általunk követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a MOL árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előrejelezni. Ez annak tudható be, hogy a MOL (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (délolasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg az általunk elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.
www.portolio.hu