Augusztus első hétvégéje

a kánikula jegyében telik: a meteorológusok szerint 34-37 fokos forróság várható, melyet csak az ország északi és keleti részein frissíthet fel egy-egy kósza zápor. Aki teheti, töltse vízparton az előttünk álló napokat, csak vigyázzon, nehogy letaglózza a hőguta.

 

Igazi kánikulában telik el az augusztus első péntekje, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint 30-34 fokos hőmérséklet-maximumok várhatók, a levegő pedig éjszaka sem hűl le 13-19 foknál jobban. Az OMSZ a várható forróság miatt az ország tizenkét megyéjére adott ki másodfokú figyelmeztetést, mivel a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakulhat, Rengeteg napsütés várható, melyet csak időnként zavarhat meg némi gomolyfelhő-képződés, főként északon és nyugaton fátyolfelhők is előfordulhatnak. Az idokep.hu szerint a légmozgás gyenge marad, zápor, zivatar kis eséllyel az ország északi, északnyugati, illetve keleti felében alakulhat ki.

A hőség szombaton sem hagy majd alább, a hőmérő 29-35 fokot mutathat a legmelegebb órákban. Általában sok lesz a napsütés, azonban északon erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, és főként ott fordulhat elő elszórtan zápor, zivatar – áll a met.hu prognózisában. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad, csak zivatarok környezetében lehetnek átmenetileg erős vagy viharos széllökések. Éjszaka 15-21 fokig hűlhet a levegő.

Vasárnap még nagyobb lesz a kánikula, a met.hu szerint 37 fokos forróságban izzadhatunk. Gomolyfelhős, napos idő várható, néhol fátyolfelhők is lehetnek, főként északon helyenként zápor, zivatar előfordulhat. A déli, délkeleti szél a Dunántúlon időnként megélénkül, a Kisalföld térségében megerősödik.