Cseh László 1:56.22-vel bronzérmes lett a 200 méteres vegyesúszás döntőjében. Phelpsé az arany, Lochtehez került az ezüst.

 A kétszáz méteres vegyesúszás maradt Cseh László számára a londoni olimpián, hogy páratlan karrierjét halhatatlanná aranyozza. Lochte és Phelps legyőzése volt a feltétele a királyságnak, második legjobb kvalifikációs ideje alapján előzetesen lehetett hinni, hogy a magyar úszó képes megoldani a lehetetlent. Végül arany helyett bronz lett a bevonat, de erre büszke lehet Cseh, mert nagyot úszott.

Phelps vezetett 50 m pillangó után, Lochte majd Deibler következett utána. A hátúszásban ötödik helyen volt a magyar fiú, Phelps ekkor több mint két tizeddel volt a világcsúcson belül. 150-néll a brazil Pereira volt a második, Phelps előnye már testhossznyi volt.

A befutó Phelps-Lochte-Cseh lett végül, nagyon jól hajrázott László, de ahhoz nem volt eléga szufla, hogy a két amerikai zseni egyikét is be tudja fogni, másikát meg pláne nem. Közelről láthatta viszont, hogy egy korszakos sportoló – nevezetesen Phelps – tegnapról mára újra írja az olimpiatörténetet, mert egyrészt megvédte bajnoki címét, másrészt 20. olimpiai érmét(abból 16 arany) úszta össze ebben a futamban.

Ugyanaz a három úszó állhat dobogóra, mint 4 éve Pekingben. Phelps pedig az első úszó, aki háromszor is nyerni tudott egymás után ugyanazon számban az olimpiák történetében.