A ponthatár húzást követően  a felvételt nyert diákok elkezdik szervezni egyetemi életüket. Ebbe az is beletartozik, hogy megpróbálnak kollégiumot, vagy éppen albérletet keríteni maguknak. És ennek az ideje augusztus: a hónap elején megindul a roham. A főbérlők tudják, hogy az egyetem közeli lakások keresetté válnak a diákok körében, így ilyenkor ők is nagyobb erővel kezdik el hirdetni ingatlanjaikat. De a diákok is többször keresnek rá az albérletet ajánló apróhirdetésekre.
Azt, hogy az egyetemi időszak közeledtével nagyobb a keresés Hausel László, az Észak-Home Kft. ügyvezetője is megerősítette. Azt is, hogy a legkeresettebbek az egyetemhez közeli ingatlanok, így Miskolcon most az Avas II. ütemében keresnek albérletet, illetve a Testvérvárosok részben, de van olyan diák, aki a belvárosban is szívesen lakna. A jellemző az, hogy a hallgatók többen vesznek ki egy albérletet, de a tehetősebbek akár egyedül is vevők egy garzonra – tudtuk meg.
Az árakról is kérdeztük az ingatlanos szakembert, elmondta: „A legolcsóbb 20 ezer forint havonta, plusz a rezsi, a felsőhatár pedig 40 ezer forint is lehet.”
Szabad helyek
Akik viszont nem tudják fizetni az albérletet, azoknak marad a kollégium. Illetve azoknak is, akik eleve oda szeretnének bejutni, kiélvezni az igazi egyetemi diákéletet.
A miskolci gólyák már megkapták azt a gólyalevelet, amelyben arról is tájékoztatják őket, hogyan igényelhetnek kollégiumot. Így ők már tudják azt, amit lapunknak Hudák Tamás, a Hallgatói és Doktoranduszhallgatói Önkormányzat Kollégiumi ügyekért felelős alelnöke mondott el: kollégiumot bárki igényelhet – elektronikus pályázati rendszerben –, aki a Miskolci Egyetem hallgatója. És az adatokból úgy tűnik, aki igényel, az kaphat is: „Kétezer férőhelyünk van, ebből az elsősöknek 400-500 jut, ami elegendő szokott lenni. Az idén sokan végeztek, így több kollégiumi hely szabadult fel.” A rangsorolás pedig egy meghatározott pontrendszer alapján történik – tette hozzá.
Az alelnök pedig azt javasolja azoknak, akiknek első körben mégsem sikerül kollégiumhoz jutniuk, hogy várjanak. „Az első hetekben mindig szabadulnak fel helyek, így nem feltétlenül kell albérletet keresniük, szeptember első heteiben is felvételt nyerhetnek a hallgatók ” – magyarázta. Ő egyébként is kollégiumpárti: „Több az előnye, mint az albérletnek, hiszen a diákok együtt vannak, elsőkézből szerezhetnek tanulmányi információkat, ingyenes az internetelérés, és akár 9000 forint per hó térítési díj ellenében is lakhatnak a tanulmányi épületektől mindössze 300 méterre. Ezzel egy albérlet sem vetekedhet.”
Kiss Erikát a debreceni egyetem orvosi szakára vették fel. Mivel Tiszaújvárosban él, így költöznie kell. Ő nem szeretne kollégiumba menni. „Augusztusban kezdünk albérletet keresni, főleg a neten. Kollégiumba nehéz bekerülni, de amúgy sem tudnám azt elképzelni magamnak. Több önállóságra vágyom. Szeretnék magamnak főzni, számlákat befizetni, takarítani. Ha sikerül találni egy kisebb lakást jó áron, akkor egyedül lakom majd. De az sem kizárt, hogy a gólyatáborban összebeszélek valakivel és együtt bérlünk lakást. De maximum egy lakótársat szeretnék. Az albérlet szempontjai: közel legyen az egyetemhez, vagy tömegközlekedési megállókhoz, ne legyen lepukkant.”
www.boon.hu