Az Egészségügyi Minisztérium döntése  értelmében – a dél-borsodi régió 23 községét kettévágták: Mezőnyárád és a tőle keletre lévő települések a miskolci ellátási körzetbe kerültek, a nyugatabbra lévők – benne Mezőkövesd is 

Az eddig a Miskolci Semmelweis Egészségügyi Központhoz tartozó mezőkövesdi kórháztól ugyanis elvették a 30 belgyógyászati aktív ágyakat, megvonták a 24 órás sürgősségi ellátást, s az intézményt a továbbiakban – krónikus ellátóhelyként – az egri Markoth Ferenc Kórház működteti. Egy mezőkövesdi olvasónk levelében azt állítja: ezzel katasztrófahelyzet alakult ki Dél-Borsod kórházi ellátásában. Érvelése szerint mostantól a térség sürgős ellátást igénylő betegei – példái szerint szívroham, gyomorvérzés, agyvérzés – az új struktúrában hátrányt szenvednek, megnő az ellátáshoz jutásuk várakozási ideje.
Hivatkozik arra is: nemcsak Mezőkövesdtől vettek el 60 ágyat, de Egert is megfosztották 30-cal, miközben az ellátandók száma 30 ezerrel nőtt. Állítja: az érintett kórházigazgatók azt szeretnék elérni, hogy „ami még menthető”, az kerüljön vissza az eredeti helyére… – „Emberéletekbe kerülhet, hogy a kórházba szállítás menetideje megnövekedett, s többet kell várni egy sürgős ellátásra. A helyi emberek felháborodásuknak hangot is szeretnének adni, ezért létrehoztak egy facebook közösséget, s aláírást gyűjtenek kórházukért” zárul a levél.