A külföldi sajtó az elmúlt héten is élénken foglalkozott hazánkkal.

 

 

The Economist – „Victor Ponta román miniszterelnök tankkal hajt át az alkotmányon, és tanulhat magyar kormányfőtársától, névrokonától, Orbán Viktortól. Ő az alkotmány tönkretétele helyett újra cserélte a szöveget. Magyarország önkényuralom felé való csúszását a jobboldali kormánypárt kétharmados parlamenti többségével megtámogatta. […] Az állam egyéni érdekek foglya lett – figyelmeztet a Transparency International. A kormány elutasítja az ilyen bírálatokat, állítva, hogy minden tisztségviselő függetlenül végzi munkáját.”
The Sun – „A Sun egy kétszobás lakásban talált rá Budapest egyik előkelő részén Csizik-Csatáry Lászlóra, aki a második világháború idején, Kassán 15 700 zsidó Auschwitzba küldésében segédkezett. Arról, hogy még élhet, kutatócsoportunk a holokauszttal foglalkozó Wiesenthal Központtól kapott információkat. Csizik-Csatáry, aki évtizedeken át Kanadában élt, alsóruhában nyitott ajtót. Amikor megkérdeztük, tagadja-e, hogy tevékenysége miatt rengeteg ember meghalt, így felelt, mielőtt becsapta az ajtót: nem tettem ilyet, menjen innen!”

Die Presse – „A keresztény-konzervatív Orbán Viktor keménykezű hatalmi politikáját még be lehetett tudni egyedi esetnek. A legújabb romániai és bulgáriai események alapján azonban aggasztó minta kezd kirajzolódni. […] Ezekben az országokban a pártok szélsőséges módon azonosulnak azzal a felfogással, hogy a politika zéró összegű játék. Amint hatalomra jutnak, a pártok a lehető legrövidebb időn belül magukhoz ragadnak minden hivatalt, megpróbálják hatalmukat olyan hosszú időre bebetonozni, amilyenre csak lehetséges.”