Pontosan nem lehet még tudni milyen körülmények között halt meg a védelmi miniszter, az előzetes hírek szerint Rauda negyedét, ahol az eset történt a biztonsági erők jelenleg lezárták. Külföldi újságírókból alig vannak az országban, a szír állami televízió pedig nem minden esetben bizonyult megbízható hírforrásnak, ennek ellenére a nemzetbiztonsági hivatal elleni támadásról szóló öngyilkos bombamerénylet valódinak tűnik. A védelmi miniszter evvel a támadással eddig a legmagasabb rangú szír tisztviselő aki életét vesztette a harcokban.
Az állami hírcsatorna szerint a védelmi miniszter „mártír” volt, akivel egy terrorista bombája végzett. Daúd Radzsha tábornok kevesebb mint egy éve lett kinevezve miniszternek, de rajta van az USA feketelistáján a lázadás eddigi elnyomásában vállalt szerepéért. Állítólag keresztény volt, ami különlegesnek számít a felsőbb vezetés köreben, amit az iszlám alavita irányzatához tartozó személyek alkotnak a szunnita többségű országban.
A damaszkuszi nemzetbiztonsági hivatal épületénél történt robbantás a védelmi miniszteren kívül megölte Bassár el-Aszad elnök sógorát, Aszef Saukat katonai hírszerzőfőnököt, a védelmi miniszter helyettesét is. Saukat a kórházba szállítás után halt bele sebeibe. Korábban, májusban a felkelők már bejelentették az ő megölését, és hírt adtak állítólagos temetéséről is, de az akkor még hamisnak bizonyult. Állítólag a belügyminiszter is megsérült, de az ő állapota stabil.
A merényletet egy Liva al-Iszlám nevű szíriai lázadó iszlamista csoport vállalta magára a Facebook közösségi oldalra feltett közleményben. A Reuters egy biztonsági forrás szerint úgy tudja, hogy az öngyilkos merénylő az államfő belső körének egyik testőre volt.
A szíriai információs miniszter úgy nyilatkozott, hogy „szomorúságot, fájdalmat és dühöt érzünk emiatt a terrorista támadás miatt, amit elítélünk; ez egy gyáva robbantás volt”. Omrán Zoabi miniszter szerint „felbérelt” emberek felelősek a robbantásért, ami a külföldi beavatkozásra utal, de szerinte a szíriai egy nagy nép és nem fogják elfogadni a terrorizmus okozta pusztítást.
Lendületben a felkelők
Az al-Dzsazíra arab hírtévé szerint a nemzetbiztonsági hivatalnál történt robbantás után egy másik bombatámadás is volt a hadsereg egyik alakulata ellen ami Damaszkuszban állomásozik. Az éjszaka során egy katonai létesítmény már lángra kapott, állítólag azért is a felkelők voltak a felelősek, de ott nem bombát, hanem aknagránátot használtak.
„A szíriai reguláris erők 40-50 katonája halt meg tegnapelőtt (hétfőn) a damaszkuszi harcokban és legalább húsz tegnap” – mondta az AFP hírügynökségnek Rámi Abder-Rahmán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának igazgatója a támadás előtt. Ellenzéki aktivisták szerint a kormányerők helikopterek támogatásával támadták szerda reggel a főváros Kabún és Barza negyedeit, más kerületekben pedig folytatódtak a hadsereg és a lázadók összecsapásai.
A damaszkuszi kormány tagadja, hogy általános offenzívát indítottak volna a fővárosban a felkelők, de a BBC-nek nyilatkozó helybéli lakosok szerint tankokat vetettek be a környéken és robbanásokat is lehetett hallani. A harcok három napja erősödtek fel a főváros körül és egyre közelebb kerülnek annak a központjához.