Kazincbarcika – Demeter Ervin megyei kormánymegbízott és Dr. Jakó Ildikó, az Észak-magyarországi Térségi Egészségügyi Szolgáltató Központ igazgatójának közleménye.

A kazincbarcikai kórház az egészségügyi ellátórendszer átalakítását követően, 2012. július 1-től Kazincbarcika és a kistérség további 30 településén élők számára az alábbi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatásokat nyújtja:
I. A korábbiaknak megfelelően, valamennyi járóbeteg szakrendelés továbbra is biztosított marad.
II. A kórházi ellátást igénylő azon megbetegedések kezelésére, melyek eddig a kazincbarcikai kórházban történtek, továbbra is lehetőség van az intézményben, azzal a különbséggel, hogy a kórházban eddig végzett tényleges ellátásokhoz és az elvégzett beavatkozásokhoz igazítottá válnak a szakmaszerkezeti és a finanszírozási feltételek.
A sebészeti jellegű szakmákban (szemészet, nőgyógyászat, általános és baleseti sebészet) eddig zömében olyan egyszerűbb műtéti beavatkozások történtek, melyek az ún. egynapos ellátások körébe tartoznak. A betegek számára tehát továbbra is ugyanazon műtéti ellátások végzése marad biztosított, mint eddig, az ellátás formája az ún. egynapos sebészet lesz.
A fekvőbeteg-ellátás továbbra is 24 órában folyamatosan rendelkezésre áll az alapszakmákban (belgyógyászat, sebészet). Ellátatlanul sem napközben, sem ügyeleti időben nem maradhat beteg, amennyiben a személyzet teljesíti szakmai feladatait, mivel a feltételek biztosítottak.
A szülészeti ellátás számára utólagosan, július 13-án megállapított 15 ágy működtetése az OTH működési engedély birtokában válik lehetségessé, az ellátások elszámolása az OEP finanszírozási szerződés megkötésével válik biztosítottá. A működési engedély e héten kerül kiadásra, és a közléssel hatályossá válik.
Az intenzív ellátás szakmai tartalmát tekintve július 1-től országos szinten átszervezésre került, csak olyan helyen működtethető, ahol bármilyen betegség súlyos fokozatának kezelésére felkészültek. Tekintettel arra, hogy az intézmény a progresszivitás alsó szintjén nyújt fekvőbeteg ellátást, az intenzív osztály fenntartása szakmailag nem volt indokolt. A sok szakmát magába foglaló, kiemelt ellátást a megyei kórház nyújtja.
A kazincbarcikai kórházban korábban működő sürgősségi fogadóhely elsősorban az elégtelenül működő városi háziorvosi ügyelet feladatkörébe tartozó ellátásokat biztosította. Az ügyeleti időben továbbra is rendelkezésre álló fekvőbeteg ellátás – jól szervezett alapellátási ügyelet mellett – kellő biztonságot nyújt a ténylegesen kórházi ellátásra szoruló betegek számára.
Kazincbarcika városában gyermek háziorvosi ügyeleti szolgálat nincs, így minden beteg gyermek a kórházban jutott ellátáshoz. Itt a kórházi ágyakon egyszerű, zömében megfigyelést vagy néhány órás kezelést igénylő esetek voltak jellemzőek. Ezt a helyzetet teljes mértékben kezelni képes és az ellátási igényekhez jobban igazodik a gyermekgyógyászati nappali kórházi ellátás és a folyamatos rendelkezésre állást nyújtó járóbeteg-ellátás, amely ellátási formák biztosítása folyamatban van. Ez a szakmai háttér kellő biztonságot nyújt a szülészeti ellátáshoz is.
A kazincbarcikai kórházban működő ágyszám 312-ról 376-ra történő növelése a kórház adottságainak jobb kihasználását és a rekonstrukción átesett intézmény rentábilis működtetésének lehetőségét teremti meg.
Miskolc, 2012. július 17.
Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, kormánymegbízott
Dr. Jakó Ildikó, Észak-magyarországi Térségi Egészségügyi Szolgáltató Központ, igazgató