Ismét látható vadmacska a Miskolci Állatkertben

 Egy évtizedes szünet után újra látható a Miskolci Állatkertben Magyarország egyik legrejtettebb életmódú ragadozója, a vadmacska (felis silvestris).

A fiatal nőstény a hazai fajokat bemutató területen kapott otthont, és várhatóan még az idén megérkezik leendő párja is – tájékoztatta az állatkert az MTI-t.
A vadmacska a háborítatlan erdőket részesíti előnyben, távol az emberek által lakott területektől. Emberkerülő viselkedése és éjszakai életmódja miatt így ritkán kerül szem elé. A természetjárók azonban gyakran összetéveszthetik elvadult házimacskákkal, hiszen a vadmacska testalkatát illetően alig különbözik tőlük. Az eredeti fajállományt is veszélyeztetik az elkóborolt házimacskák, hiszen képesek egymással szaporodni, ezért csökkentik a vadmacska genetikai tisztaságát. Ezért sem lehet tudni, hogy mennyire alakult át a vadmacskák természetes populációja az elmúlt évtizedekben, jövőbeli sorsuk pedig még kevésbé jósolható meg előre.
A vadmacskák főként rágcsálókat zsákmányolnak, de elkapják és elfogyasztják a madarakat, hüllőket, kétéltűeket és ízeltlábúakat is. Párzási idejük február-márciusra esik, és mintegy két hónapos vemhesség után általában 2-4 kölyök jön a világra.
A farkasok és hiúzok mellett most már ezzel a védett ragadozóval is megismerkedhetnek a miskolci létesítmény látogatói. A fiatal, kétéves nőstény Csehországból, az Ostravai Állatkertből érkezett.