Tisztelt Pusztai László

 Szerkesztő Úr!

 

Alulírott Szegedi Csanád, a JOBBIK Magyarországért Mozgalom – Párt B.-A.-Z. Megyei elnöke, Európai Parlamenti képviselő (szegedi.csanad@jobbik.hu)

az ÉSZAKHÍRNÖK Szegedi Csanád: „A zsidóság csak egy poros kőtáblát adott az emberiségnek” hírcíme miatt

 

k é r e m,

hogy a helyreigazításról intézkedni szíveskedjen:

 

A kifogásolt 2012.06.28-án felkerült hír a portáljukon itt érhető el:

http://eszakhirnok.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=19077;szegedi-csanad-qa-zsidosag-csak-egy-poros-ktablat-adott-az-emberisegnekq&catid=1;miskolc&Itemid=3

 

Felhívom a T. Szerkesztőség/Tartalomtulajdonos figyelmét, hogy a hír címe nem hiteles.

A honlap szerzői jogi nyilatkozata szerint:

„Az eszakhirnok.hu webszájton található tartalom az eszakhirnok.hu szellemi tulajdona.”

„Az eszakhirnok.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal.”

Fentiek alapján kérem a) a hír soron kívüli (alábbiak szerinti) haladéktalan pontosítását, és egy sajtóhelyreigazítási közlemény honlapon – törvényben előírt határidőn belül – történő alábbi b) megjelenítését:

 

a.) A hírnek az alábbi idézőjeles (teljes hasonlat) címet adják, ha mindenképp idézni akarnak, vagy a sajtószabadságra tekintettel más, de hiteles, pontos címet használjanak.

 

b.) A portáljukon a youtube-ról belinkelt televíziós interjúban az idézőjelbe tett mondat a szövegkörnyezetből megállapíthatóan egy hasonlat volt, és nem egy vélemény, ezért a hírnek azt a címet, – miszerint Szegedi Csanád: „A zsidóság csak egy poros kőtáblát adott az emberiségnek” – hitelesen nem adhatták volna, azt idézőjelbe nem tehették volna.

Én azt mondtam, hogyez olyan mintha egy katolikus pap azt mondaná, hogy a zsidóság csak egy poros kőtáblát adott az emberiségnek”.

 

A sajtóról szóló 1986. évi II. törvény 2. § (1) bekezdésének második mondata szerint a sajtó feladata a hiteles tájékoztatásról való gondoskodás.

 

A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény (továbbiakban: Média tv.) 12. § (1) bekezdése szerint a médiaszolgáltatások tájékoztatási tevékenységének meg kell felelnie a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény (továbbiakban: Médiaalkotmány) 13. § szerinti kötelezettségnek.

A Médiaalkotmány 10. §-a szerint mindenkinek joga van arra, hogy megfelelõen tájékoztassák a helyi, az országos és az európai közélet ügyeirõl, valamint a Magyar Köztársaság polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentõséggel bíró eseményekrõl. A médiarendszer egészének feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás ezen ügyekrõl és eseményekrõl.

 

A Médiaalkotmány 4. § (3) bekezdése értelmében a sajtószabadság gyakorlása – többek között – nem járhat mások személyhez fûzõdõ jogainak sérelmével.

A Médiaalkotmány 14. § (1) bekezdése szerint a médiatartalom-szolgáltatónak az általa közzétett médiatartalmakban, illetve azok készítése során tiszteletben kell tartania az emberi méltóságot.

A Médiaalkotmány 16. §-a szerint a médiatartalom-szolgáltató köteles tiszteletben tartani a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjét, tevékenysége során nem sértheti az emberi jogokat.

A Médiaalkotmány 12. § (1) bekezdése szerint, ha valakirõl bármely médiatartalomban valótlan tényt állítanak, híresztelnek vagy vele kapcsolatban való tényeket hamis színben tüntetnek fel, követelheti olyan helyreigazító közlemény közzétételét, amelybõl kitûnik, hogy a közlés mely tényállítása valótlan, illetve megalapozatlan, mely tényeket tüntet fel hamis színben és ehhez képest melyek a való tények.

A Médiaalkotmány 12. § (2) bekezdése szerint a helyreigazító közleményt napilap, internetes sajtótermék és hírügynökség esetében az erre irányuló igény kézhezvételét követõ öt napon belül a közlemény sérelmezett részéhez hasonló módon és terjedelemben, lekérhetõ médiaszolgáltatás esetében az erre irányuló igény kézhezvételét követõ nyolc napon belül a közlemény sérelmezett részéhez hasonló módon és terjedelemben, más idõszaki lap esetében az igény kézhezvételétõl számított nyolc napot követõen a legközelebbi számban a közlemény sérelmezett részéhez hasonló módon és terjedelemben, lineáris médiaszolgáltatás esetében pedig ugyancsak nyolc napon belül, a közlemény sérelmezett részéhez hasonló módon és azzal azonos napszakban kell közölni.

Amennyiben önszántából a törvényi határidőn belül nem tesz eleget jogszabályi kötelezettségének, jelen sajtóhelyreigazítási ügyben jogérvényesítő eszközökkel fogom kikényszeríteni a törvényes jogkövetkezményt.

 

Miskolc, 2012. július 8.

Üdvözlettel:

Szegedi Csanád

EP-képviselő, a Jobbik B-A-Z megyei elnöke