Bomba robbant Bulgáriában , Burgaszban egy izraeli turistákat szállító buszon, hárman meghaltak, húszan megsebesültek.
Az Ynetnews izraeli internetes portál hét halálos áldozatról számolt be, egyikük a busz vezetője.
Az izraeli televíziónak szemtanúk azt mondták, valószínűleg öngyilkos merénylő követte el a robbantást, ugyanis a robbanás azután következett be a burgaszi repülőtéren, miután valaki egy nagy csomaggal felszállt a buszra.
A robbanásban két másik busz is megrongálódott. A Reuters hírügynökség információi szerint a repteret lezárták, a járatokat átirányítják Várnára. A rendőrség egyelőre nem erősítette meg az áldozatok állampolgárságát, és a robbanás okát sem közölte.
A BBC szerint Izrael januárban arra kérte Bulgáriát, hogy erősítse meg a busszal utazó izraeli turisták védelmét. Az izraeli nagykövetség Bulgáriában is vizsgálja a robbantást.

 

Az izraeli külügyminisztérium megerősítette, hogy szerda este robbanás történt egy izraeli turistákat szállító autóbuszon Burgaszban. Bulgáriába 140 izraeli turista érkezett egy charterjárattal, a robbanás megérkezésük után mintegy 40 perccel történt a turistákat szállító egyik buszon. A külügyminisztérium különleges egységet állított fel az eset kivizsgálására.
Bojko Boriszov kormányfő utasítására azonnal Burgaszba indult a miniszterelnök-helyettes, aki a belügyminiszter is egyben, továbbá a külügyminiszter és az egészségügyi miniszter, továbbá két egészségügyi felszereléssel ellátott repülőt irányítottak Burgaszba.
A robbanás a Buenos Aires-i zsidó közösségi ház (AMIA) ellen 18 évvel ezelőtt, 1994. július 18-án elkövetett, 85 halálos áldozatot követelő merénylet évfordulóján történt.