Egy 20 éves autista fiú életét  vesztette egy budapesti intézetben, miután többféle pszichiátriai szerrel kezelték és állapota folyamatosan romlott.

 

A szülők beszámolói és az orvosi papírok alapján könnyen lehet, hogy a fiú a nem megfelelő orvosi ellátás és a szerek mellékhatásai miatt halt meg. Állításuk szerint a fiút rendszeresen bántalmazták is az intézetben. Az édesapának meggyőződése, hogy fiával a gyógyszerek végeztek. Könyvet írt elhunyt gyermeke húsz évi hányattatott sorsáról, mindarról, amin át kellett menniük, arról, mennyire nem kaptak segítséget és milyen elutasításokban volt részük. A könyv a napokban jelent meg „Üstökös” címmel.

A szülők egy emberjogi szervezethez fordultak segítségül, amely a pszichiátriai visszaélések kivizsgálásával foglalkozik. A szervezet hivatalos beadványai kapcsán jelenleg több hatóság is vizsgálja a halálesetet, valamint magát az intézményt.

A Minisztérium már látogatást tett az intézetben, a Munkaügyi és Munkavédelmi felügyelőség pedig már talált olyan pontokat, amelyek nem elfogadhatóak.
A gazdasági vezető az intézet etikai bizottságához fordult több visszássággal kapcsolatban.

A vizsgálatok folytatódnak.

További információ:

Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány
Tel.: 06 (1) 342-6355
Mobil: 06 (70) 330-5384
E-mail: info@cchr.hu