Megjelent az Üzleti célú szálláshelyek  fejlesztése című pályázat 3 milliárd forint keretösszeggel. A pályázati felhívás részleteit Kormány Krisztián, a NORDA Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője ismertette.

 

A konstrukció célja az üzleti szálláshelyek szolgáltatásainak fejlesztése, kapacitásának bővítése, kapacitáskihasználtságuk javítása, a fejlesztendő régióba érkező turisták által eltöltött vendégéjszakák számának és az átlagos tartózkodási idejüknek, ezen keresztül a szálláshely működéséből származó árbevételeknek a növelése, valamint a támogatott projektek megvalósításán keresztül munkahelyek megtartása, teremtése.

A konstrukció keretében 3 000 millió Ft keretösszeg áll rendelkezésre, melyre jogi személyiségű és jogi személyiség nélküli vállalkozások meghatározott köre pályázhat.

A felhívás keretében szállodák, panziók, kempingek, ifjúsági szállók és üdülőházak olyan fejlesztései támogathatóak, amelyek magasabb minőségi színvonal vagy kapacitás bővítés elérését eredményezik, ezekhez kapcsolódóan minőségi élményeket és tartalmas időtöltési lehetőséget nyújtó szolgáltatásokat hoznak. A konstrukció támogatja továbbá az új szálláshely létesítését is.

A projektjavaslatoknak hosszútávon fenntartható, egyedi jellegű fejlesztéseket kell megvalósítaniuk, illetve kötelező a meglévő munkahelyek számának megőrzése is. Ezek mellett elsősorban az új szálláshelyek, valamint új szolgáltatások és kapacitásbővítés esetén megvalósuló közvetlen munkahelyteremtés is fontos célja a pályázatnak.

A konstrukció keretében igénybe vehető támogatás összege minimum 25 millió Ft maximum 500 millió Ft lehet, a támogatás maximális mértéke mikro- és kisvállalkozás esetén 70%, középvállalkozásnál 60%, egyéb projektgazdák esetén 50%.

Pályázatok benyújtására 2012. július 02-től 2012. augusztus 21-ig van lehetőség.2.

A sajtó képviselői összefoglalót hallhattak az Észak-magyarországi Operatív Program keretében a 2007. és 2009. évben megjelent szálláshely-fejlesztési pályázatok eredményeiről. A pályázatok eredményeit Török Zoltán, a B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat Terület- és vidékfejlesztési osztályának vezetője mutatta be.A legtöbb nyertes pályázat Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez kapcsolódik. Összesen 19 projekt, több mint 4,7 milliárd összegű támogatással.

A 2007. évi pályázat keretében fejlesztették megyénkben többek között a lillafüredi Hunguest Hotel Palotát – közel 199 milliós támogatás felhasználásával – a miskolci City Hotelt, amely új épületrésszel bővült csaknem 132 millió forint összegű támogatás felhasználásával. A 2009. évi pályázat egyik B.-A.-Z. megyei támogatott projektje volt a Mádi Kúria Szálló fejlesztése is, amely több mint 89 milliós támogatást nyert el.