A Truvada nem helyettesíti a biztonságos szexet

Jóváhagyta az amerikai  gyógyszerügyi hatóság (FDA) az első olyan gyógyszer forgalomba hozatalát, amely bizonyítottan csökkenti a HIV-fertőzés kockázatát.

 

Az FDA közleménye szerint a Truvada nevű tabletta csökkenti a HIV-vírus átadásának kockázatát az egészséges, de a fertőzés veszélyének erősen kitett személyeknél. A gyógyszert a gyártó Gilead Sciences Inc. a HIV-fertőzöttek kezelésére már 2004 óta forgalmazza, de csak most bizonyosodott be róla, hogy az AIDS kórokozójával való megfertőződés kockázatát is csökkenti.
A gyógyszer preventív célú felhasználásának engedélyezését hároméves teszt előzte meg. Egy hat országban végzett klinikai próba azt mutatta, hogy a tabletta napi szedése 42 százalékkal csökkenti a fertőzésveszélyt a gumióvszert is használó homoszexuális férfiak körében. Egy másik klinikai tesztben a gyógyszer 75 százalékkal csökkentette a vírus átadásának kockázatát olyan heteroszexuális pároknál, amelyeknek egyik tagja vírushordozó. Az FDA közleménye leszögezi, hogy a Truvada nem helyettesíti a biztonságos szexet.