Az ausztrál Asleigh Gentle és a francia Pierre Le Corre nyerte meg a  tiszaújvárosi 16. TVK Triatlon Világkupát

Az ausztrál Asleigh Gentle és a francia Pierre Le Corre nyerte meg a tiszaújvárosi 16. TVK Triatlon Világkupa  női, illetve férfi döntőjét, melyben olimpikonunk, Kovács Zsófia és Pocsai Balázs egyaránt kilencedikként bizonyult a legjobb magyarnak.
A 2003-as triatlon csapat világbajnokság után hétvégén ismét világújdonságnak adott otthont Tiszaújváros, hiszen soha nem rendeztek még kétnapos, selejtezőkből és döntőből, álló, két látványos sprintfutamot magába foglaló versenyformát a világkupák történetében.
Négy olimpikon is ott volt a 14. TVK Triatlon Nagyhét befejezését jelentő tiszaújvárosi 16. TVK ITU Triatlon Világkupa mai, 25 sportolót felvonultató női fináléjában. A Dísztóban kijelölt 250 méteres körpályán három kör volt a penzum. Az úszás első helyezettjének járó 500 amerikai dolláros prémiumra nagyon jó eséllyel pályázott kiválóságunk, Vanek Margit is, ám az orosz Inna Tsyganok az utolsó méterek megelőzte őt. Harmadikként a Londonba készülő dán Helle Frederiksen kisasszonyt jegyezhettük fel a parton, de 20 mp-en belül megjött további két ötkarikás induló, az olasz Annamaria Mazzetti és az orosz Alexandra Razarenova is. Olimpikonunk, Kovács Zsófia és a MOL Új Európa Alapítványa által támogatott, első felnőtt világkupáján induló Dudás Eszter 26 mp hátrányban rohanhatott be a parkon át a depóba.
A 20 km-es kerékpározás második körében a 21 tagú, mindhárom magyart is a soraiban tudó élcsoportból Frederiksen sprintelt egy nagyot, ajándéka az újabb 500 dolláros prémium volt. A tovább robogó „vonatból” az ötödik körben Tsyganok figyelt, helyezkedett és hajtott a legjobban, begyűjtve ezzel második 500 dolláros jutalmát. A depózásig hátralevő 3,3 km-en már a váltásra készülődtek a versenyzők, akik közül az ukrán Inna Ryzhykh öltözött át a leggyorsabban. Ez azonban nem sokat számított, mert a futás egyharmadánál már az ausztrálok korábbi junior világbajnoka, Ashleigh Gentle és a holland Maaike Caelers haladt az élen, akiket 8 mp-el elmaradva követett a tavalyi tiszaújvárosi ezüstérmes olasz Annamaria Mazzetti. Kovács Zsófia harmadmagával együtt az ötödik pozícióért harcolt a verseny ezen szakaszában. Újabb 1600 méter elteltével a harmadik helyet az ausztrál Charlotte McShane vette át az Európa-bajnoki bronzéremmel is büszkélkedő olasztól, akit azonban kemény fából faragtak, a hátralevő részben visszaverte a fiatal auszi támadását, így ő állhatott fel a dobogó harmadik fokára. 10 méteres előnnyel nyert az első számú olimpiai tartalék Ashleigh Gentle, Maaike Caelers pedig az ezüstéremnek örülhetett. A tavaly Tiszaújvárosban 7. helyen végzett Kovács Zsófia, aki a napokban érkezetett haza magaslati edzőtáborból, ezúttal kilencedikként lett a legjobb magyar. Az olimpiai indulók közül Frederiksen tizedikként, Razarenova tizenkettedikként érkezett célba. Vanek Margit huszadikként, Dudás Eszter pedig huszonkettedikként fejezte be a küzdelmet.
– Az edzőtáborozásom után alapjába véve ez egy jó eredmény – értékelt a célban Kovács Zsófia. – Felkészülésembe kiválóan beillaszkedett ez a remek verseny. Remélem ez is segít abban, hogy Londonban a mezőny első felében végezhessek.