Az alaptörvénnyel összefüggésben  70-ről 62-re szállították le a bírók kötelező felső nyugdíj korhatárát. Ezt kifogásolva több bíró beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz. A hatályos törvényt ettől függetlenül végre kellett hajtani. Utána jártunk és kiderült, hogy a Miskolci Törvényszéken hat bírót érintett a változás.

 – A megyében hat bírót érintett a nyugdíjkorhatárral kapcsolatos intézkedés. A pótlásuk alsóbb fokú bíróságokról, vagy azonos szintről megtörténik. A folyamat végén megüresedő helyekre pedig nyilván pályázatok lesznek kiírva. A nyugdíjba vonuló kollégákat a köztársasági elnök felmentette tisztségükből – közölte érdeklődésünkre Szabó József bíró, a Miskolci Törvényszék szóvivője. Rákérdeztünk a nyugdíjba vonulók bíróságon belüli, más beosztásban történő továbbfoglalkoztatására is. – Nincs tudomásom arról, hogy az érintettek közül bármelyikük is kérte volna, hogy például bírósági titkárként foglalkoztassuk – válaszolt a szóvivő.

Az országban több helyen bírósági vezetők is beleestek szép számmal a nyugdíjazásba. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nincs szó nagy arányú vezetőcseréről. A hatok közt, mint megtudtuk egy tanácselnök van, illetve a büntető kollégium vezetője, Lakatos Zoltán. Megyénkben nem tekinthető elöregedettnek a bírói kar, tehát az előrehozott nyugdíjazás következtében távozók pótlása is problémamentesen biztosítható.

Azt még nem tudni, hogy az Alkotmánybíróság hogyan határoz majd a bírók beadványával kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban természetesen nem kívánt találgatásokba bocsátkozni Szabó József. Annyi biztos, hogy a köztársasági elnök felmentette beosztásukból a korhatárt elért bírókat. A rendelkezés szerint a 62 évet január 1-je előtt betöltötteket június 30-ával mentették fel, aki pedig az idén tölti be azokat pedig december 31-el fogják. Az országos sajtóban megjelent adatok szerint az intézkedés összesen 274 főt érint.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségen viszont már igen komoly vezetőváltásokkal jár a leszállított nyugdíjkorhatár bevezetése, ugyanis tudomásunk szerint hat vezetőt és egy ügyészt érint, köztük Mészáros János főügyészt, aki már nyugállonyba is vonult. Utódja, Panyi Béla megbízott megyei főügyész (korábbi helyettes) pedig a jelenlegi állás szerint december 31-ével vonul nyugdíjba. Nem hivatalos információk szerint többen is szívesen betöltenék a megüresedő pozíciót.

Amennyiben az Alkotmánybíróság a bírók, ügyészek javára döntene abban az esetben igen csak bonyolult helyzet adódna, amelyet az Országgyűlésnek kellene megoldania ( ugyanis a nyugállományba vonulók helyét mint a gyakorlat is mutatja betöltik).
www.minap.hu