Róna Péter szerint Matolcsy agyilag zokni

Egy meghibbant ember mond olyat , hogy 2030-ra gazdag és boldog európai nemzetté válik Magyarország – ezt Róna Péter mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában csütörtökön, Matolcsy György kijelentéseire reagálva. A közgazdász szerint ennek semmilyen valóságalapja sincs, ugyanis a kormány lépései eddig csak szégyent és nyomort hoztak az országra. Ilyen elszigeteltségben rég nem volt az ország, az a helyzet, hogy a szegénység és a nyomor egyre inkább terjed – jelentette ki.

 

A szakember azt mondja, a 2012-es költségvetés az összeomlás szélén áll, a jövő évi büdzsé értelmezhetetlen, nincs növekedési pálya, az eladósodás nő, az IMF-tárgyalás kimenetele pedig bizonytalan. A miniszterelnök úgy vezette fel a Nemzetközi valutaalap érkezését, hogy július 17-én beeshetnek az ajtón, utána pedig pár napig szaglászni fognak – magyarázta. Róna Péter szerint egyértelmű, hogy a kormány gazdaságpolitikája csődöt mondott, most ahhoz keresnek bűnbakot, hogy ezt a helyzetet kezeljék.

„Úgy döntöttünk, elérjük azt, amire ötszáz éve nem voltunk képesek: fejlett, gazdag és boldog európai nemzetté válunk (…) Döntésünk szerint a 2025 és 2035 közötti időszakban kell elérnünk a felzárkózást, különben elakadunk. (…) 2030-ra szeretnénk elérni az akkori európai fejlettséget és életminőséget” – írta a Heti Válaszban megjelenő jegyzetében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy amellett érvelt, hogy egy időszak eredményeihez vezető döntéseket az időszak legelején szokták meghozni. Ezzel a kormány munkáját állítja párhuzamba, szerinte ugyanis a 2030-ig tartó időszak fontos döntéseit hozták meg eddig