Bár a Neo FM 519 millió  forintos közpénztartozása, és a médiahatóság június 20-i szerződést felmondó döntésének jogszerűsége a tétje a Fővárosi Törvényszéken kedden indult pernek, a jogi képviselők a mai tárgyaláson letiltották, hogy arcukról és hangjukról felvétel készüljön. A bíróság később elhalasztotta a tárgyalást. A médiahatóság közleményben tudatta: amíg a Neo FM-et a jelenlegi formában működtetik a tulajdonosai, naponta 2,1 millió forinttal növelik a hatósággal szembeni köztartozásukat. Ez azért érdekes, mert július 3-án az FM1 Zrt. összes részvényét megvásárolta egy Kft, a hatóságnál bejelentették a tulajdonosváltást, és egyeztetést kezdeményeztek a tartozás rendezéséről.
 „Az első részlet befizetésére hétfőn éjfélig volt lehetőség azonban addig egy fillér sem érkezett a számlára” – mondta el Kiricsi Karola, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság szóvivője. A médiatanács úgy értelmezte, hogy a NEO FM tulajdonosa, az FM1 Zrt. menedzsmentje bezárta a rádiót, mert ismételt határidőre sem fizetett. Bankgaranciát többszöri felszólítás ellenére sem kínált a Neo, amely – szemben a kormányközeli tulajdonosokkal elindult és nyereséges Class-szal – nélkülözi az állami reklámmegrendeléseket. Vesztesége 650 millió forint volt tavaly – idén több, mint 600 millióval tartozott. A rádió vezetése még a határidő letelte előtt egy 500 millió forintos hiteligérvényt ajánlott fel. Hiába. A rádió azóta is szól.

Bár június 20-án a médiahatóság azonnali hatállyal felmondta a Neo FM tulajdonosának hatósági szerződését, a rádió ezt keresetben megtámadta, amiben kérte a végrehajtás elhalasztását.

A bíróságon az ügyvédek azt kérték, hogy se képmásukat, se hangjukat ne vegyék fel. A polgári perrendtartás csak az ügyészt és a bíróságot minősíti közszereplőnek. Az anonimitási kérés meglepő: a médiahatóság jogi álláspontjának nyilvános vállalásáról és egy, a rádió állítása szerint önkényesen meghozott hatósági döntésről van szó.

A Neo-t működtető FM1 képviselője szerint a médiahatóság jogtalanul vonta meg a frekvenciát – ráadásul csődvédelem alatt álltak, és ezt a hatóság tudta. A Médiahatóság ezt tagadta. Arra hivatkozott: a tartozást elismerte az FM1, és most sem vitatja.

A bíróság a tárgyalást elhalasztotta. A bizonyítékok írásbeli előterjesztésére egy hónapnyi idő lesz. Közben a médiatanács közleményben tudatta: naponta 2,1 millió forinttal növekszik a rádió hatósággal szembeni köztartozása. A Neo FM részvényeit, így adósságát időközben megvette a Dr. M-MEDIA Kft. Be is jelentették a tulajdonosváltást, és egyeztetést kezdeményeztek a tartozás rendezéséről a hatósággal. Július 9-én ráadásul polgári bíróságon is megtámadták a szerződésük felmondásáról szóló határozatot.

atv.hu