A Factory Arénába látogatott  szerda délelőtt Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, ahol ötvenezer forint értékű Decathlon vásárlási utalványt adott át ott sportoló fiataloknak.

 A látogatáson Egri Zsuzsanna, a Factory Aréna vezetője kalauzolta végig a komplexum helyiségein Kriza Ákos polgármestert és Gazdusné Pankucsi Katalint, a térség önkormányzati képviselőjét. Előbb az irodákat tekintették meg, ahol az üzemeltetésért felelős munkatársak, illetve 6 civil szervezet dolgozik együttműködve, de mint Egri Zsuzsanna elmondta, a Factoryban az önkéntességnek is nagy szerep jut, 2 külföldi és 40 helyi fiatal dolgozik náluk. Hozzátette, az arénának jelenleg évente 25 ezernél is több látogatója van, körülbelül 450 rendszeresen visszajáró sportolójuk – mászók, bmx-esek, görkorcsolyások, gördeszkások – van.

Mint hozzátette, a Factory körülbelül nyolc éve került a kezelésükbe, és az elmúlt időszakban több mint 200 millió forintot nyertek annak felújítására, kialakítására – s bár ebből az összegből mára egy jól működő komplexumot tudtak kialakítani, további forrásokra volna szükségük azoknak a fejlesztéseknek a megvalósításához, mellyekkel még komfortosabbá, élhetőbbé válhatna a régi gyárcsarnok.

A különböző sportolásra és szórakozásra kialakított helyiségek végiglátogatása közben a Factory vezetője kiemelte, a komplexum az országban egyedülálló, s bár annak fenntartása is nagyon nagy összeg – körülbelül havi 2,5 millió forint –, minden nehézség ellenére vállalják az üzemeltetést, mert fontosnak tartják azt, hogy a fiatalok hasznosan töltsék szabadidejüket, megismerkedjenek extrémsportokkal, ezen túl pedig kulturális és egyéb szabadidős programokat is szerveznek.

A komplexum megtekintését követően Kriza Ákos a jelenleg is a Factoryban zajló BMX táborban edző fiataloknak adott át egy ötvenezer forint értékű Decathlon vásárlási utalványt.
– Az egészség a legfontosabb, ezért elsősorban azt kívánom, hogy használják egészséggel ezt az utalványt. Bízom abban is, hogy ezzel kicsit hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy több lehetőségük legyen – mondta a fiataloknak Kriza Ákos.

A polgármester szólt arról is, hogy a vasgyár Miskolc számára mindig nagy értéket képviselt, ám sajnos az elmúlt egy-két évtizedben méltánytalanul elhanyagolt területté vált.
– Nagy öröm az számomra, hogy itt körülbelül nyolc éve felkaroltak egy részt a gyár területéből, felújították, újítják. Öröm számomra, hogy gyerekek játszanak, sportolnak itt nap, mint nap, hasznosan töltik el itt az idejüket. Az a civil kezdeményezés, ami itt évek óta értéket teremt, mindenképpen támogatandó, és a város erejéhez mérten támogatni is fogja azt – hangsúlyozta Kriza Ákos.

Egri Zsuzsanna arról beszélt, hogy miután a bejáráson bemutatták a Factory által használt épületeket, területeket, beszéltek arról, hogy milyen lehetőségek vannak arra, hogy megmentsék a gyár üresen álló épületeit.
– Fontos számunkra, hogy megmentsük a környező épületeket, esetleg belakjuk, élettel töltsük meg azokat – hangsúlyozta Egri Zsuzsanna. Mint leszögezte, a polgármester a megbeszéléseken is biztosította azt, hogy a fiatalok érdekében támogatni kívánják az aréna működését.
www.minap.hu