Foghatják a fejüket azok , akik a közelmúltban 180-200 ezer forintot költöttek arra, hogy autójukat LPG- autógázosra alakítsák át. A most literenként nagyjából 250 forintba kerülő autógáz jövedéki adóját ugyanis 2013-ban drasztikusan megemelné a kormány egy, a parlamentnek kedden benyújtott törvényjavaslattal. ha most lenne adóemelés, akkor 285-290 között lenne az ára –, de az autó átalakításának költségei sokkal hosszabb távon, nehezebben térülnek meg. 

Füstölöghetnek
A törvényjavaslat számos más termék jövedéki adóját is emelné jövő január elsejei hatállyal. Akárcsak az autógáz jövedéki adója, úgy a cigarettáé is két lépésben emelkedik, előbb januárban, aztán májusban. Az előterjesztés szerint a törvényjavaslat a cigaretta minimumadójának szálanként 3,5-3,5 forintos, tételes adójának szálanként 1,8-1,8 forint emelését irányozza el. Ez azt jelenti, hogy egy doboz cigaretta ára a kétszeri adóemelés nyomán nagyjából 100 forinttal lehet drágább a mostaninál.

Így emelkedik az adó
A cigaretta jövedéki adója januártól ezer darabonként legalább 25 800 forint lesz, ami úgy áll össze, hogy 13 700 forint tételes adó és a kiskereskedelmi eladási ár 31 százaléka. Májustól a tételes adó ezer darabonként 15 500 forintra nő, a százalékos nem változik, míg a teljes adóteher ezer szálanként minimum 29 300 forint lesz. Az adó most legalább 22 300 forint – ezen belül a tételes adó 11 900 forint, az árra számolt kulcs 31 százalék most is –, vagyis a teljes adóteher januártól 15,6 százalékkal, majd májustól 13,6 százalékkal nő, egy év múlva így a mostaninál 31,3 százalékkal lesz nagyobb.

.Drága egészség heti egy liter töménytől

A tömény szeszek jövedéki adómértéke az előterjesztés szerint „e termékek magasabb alkoholtartalomból adódó nagyobb mértékű egészségügyi kockázata” miatt 15 százalékkal emelkedik. A pálinka és más párlatok azonban évi 50 literig az unió által egyébként kötelezettségszegési eljárásban kifogásolt pálinkás szabadságharc értelmében továbbra is adómentesek maradnak – mintha eddig a mértékig nem lenne nagyobb mértékű egészségügyi kockázatuk –, efölött 333 385 forintra nő az adójuk.

A sör, a pezsgő és az úgynevezett köztes alkoholtermékek jövedéki adója 10-10 százalékkal lesz magasabb januártól a tervezet szerint. A pezsgő 16 460, a köztes alkoholé 25 520 forintra emelkedik, míg a söré hektoliterenként és alkoholfokonként 1620, illetve 810 forint lesz.

Minden energiaital energiaital
A törvényjavaslat átírja a csipszadó egyes rendelkezéseit is, amint azt már korábban tudni lehetett, az energiaitalok teljes körének adókötelessé tétele érdekében módosítják az adóra kötelezett termékek összetevőinek felsorolását. Erre azért volt szükség, mert a korábbi csipszadó-szabályozás miatt a gyártók „az adófizetés elkerülése érdekében a receptúra változtatásával az energiaitalból elhagyták a taurint, emellett pedig több új gyártmány esetén megnövelték a termék koffein-tartalmát” – olvasható az indoklásban.

Szintén ebben a törvényben változtatják a készpénzes fizetésről szóló rendelkezéseket. Eszerint jövő januártól az indoklás szerint a „feketegazdaság visszaszorítása érdekében”, de minden bizonnyal nem függetlenül az átutalásokat terhelő tranzakciós adó bevezetésétől, 1,5 millió forintban limitálják a „pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózók” készpénzfizetését: a tervezet szerint egy cég vagy vállalkozó havonta és szerződésenként maximum ekkora összegben fizethet ki készpénzt. Aki ezt átlépi, annak a 1,5 millió fölötti rész után 20 százalékos büntetőadót kell fizetnie.  index.hu