Több mint 150 ember vesztette eddig életét a dél-oroszországi Kubanyban pusztító árvíz miatt. A legtöbben Krimszk városában haltak meg. A víz levonulásával a mentőegységek újabb és újabb holttesteket találtak. Az eltűntek után folyik a kutatás.

Vlagyimir Putyin országos gyásznapot rendelt el a mai napra – az áldozatok emlékére – írja a cnn.com. Az orosz államfő, ezzel egyidejűleg vizsgálatot rendelt el , van-e felelőse a katasztrófának, azaz a helyi hatóságok figyelmeztették-e a lakosságot a közelgő árvízre.
Országos gyásznap!
Az orosz államfő országos gyásznapot rendelt el mára az áldozatok emlékére. Vlagyimir Putyin előtte vizsgálatot rendelt el, hogy megállapítsák, van-e felelőse a pusztító természeti csapásnak. A kérdés az, hogy a helyi hatóságok lehetőségeikhez mérten figyelmeztették-e a lakosságot az árvízre. Az ügyészségi nyomozók „gondatlanságból elkövetett, két vagy több ember halálát okozó bűnügyben” kezdték meg a vizsgálatot. Az áradást, a vízügyi szakemberek szerint, nem a víztározók okozták, három kisebb településen 5185 házat és több mint 2000 udvart öntött el a víz.
Orosz lakosság gyűjtést kezdett!
Moszkvában interneten kezdődött az akció, majd pártok is csatlakoztak, és egy hivatalos adománygyűjtő helyet is nyitottak. Krasznodar vezetése viszont felszólította a város lakosságát, legyenek körültekintőek, és csak az orosz vöröskereszt területi kirendeltségének számlájára utalják át az árvízkárosultaknak szánt pénzt.
www.boon.hu