Az erdőgazdálkodást a vidékfejlesztés  kulcságazatának, kitörési pontjának nevezték az Országos Erdészeti Egyesület 143. vándorgyűlésének felszólalói szombaton Miskolcon.
Az erdőgazdálkodás a magyar vidékfejlesztés egyik kitörési pontja lehet, mivel az erdő a magyar vidék meghatározó eleme – hangoztatta Zambó Péter, a szervezet elnöke, a kétnapos rendezvényt záró közgyűlésen. Hozzátette: feladatuk a közcélúság megtartása is, az ágazat ugyanis – a vízügyi terület után – a legtöbb közmunkást foglalkoztatja.
Magyarország területén több mint 2 millió hektár erdő van, és a lehetőségek függvényében évente 3-15 ezer hektár erdőt telepítenek. Az erdőterület több mint 50 százaléka állami, amelyet 22 állami erdőgazdaság gondoz. A magánerdőket mintegy 500 ezer erdőtulajdonos birtokolja.
Zambó Péter elmondta: a mintegy 3400 főből álló egyesületbe egyre több fiatal jelzi belépési szándékát, ami kapcsolódik ahhoz a jelmondathoz, amelyet a vendéglátó Északerdő Zrt. választott célkitűzésként: „Az erdő unokáink öröksége”.
Zay Adorján, az Északerdő Zrt. vezérigazgatója, miután a legális, tervszerű fakitermelésről és az illegális favágásról, fatolvajlásról beszélt, kijelentette: az erdőgazdálkodás a vidékfejlesztés egyik kulcságazata, mert nemcsak környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból fontos, hanem a munkahelyteremtés miatt is.
A mintegy hétszáz meghívott szakember jelenlétében a záró közgyűlésen átadták az erdész hivatás legjelesebb kitüntetéseit. Elismerő oklevelet vehetett át Balázs Mária Éva újságíró is, aki megyei tudósítóként az MTI kiadását is gazdagítja.

www.tozsdeforum.hu