Nagyot emelkedett a héten az olaj árfolyama a kiújult kínálati oldali félelmek miatt, melynek hatására a finomított termékárak is felfelé vették az irányt. A forint árfolyama bár erősödött a dollárhoz képest, a benzin és gázolaj jegyzésár még így is nagyot emelkedett hazai fizetőeszközben kifejezve. Emiatt várhatón jelentősebb áremelésre kerül majd sor a hazai kutakon, mely rossz esetben akár literenként 8 forintot is elérhet.

 Megint áll a bál az olajpiacon az iráni atomprogram miatt. A perzsa országban a nyugati szankciók egyre inkább éreztetik negatív hatásaikat, ami miatt az irániak ismét fenyegető jelzéseket tettek a jelentős olajforgalmat bonyolító Hormuzi-szoros lezárására. Eközben a norvég olajmunkások folytatták sztrájkjukat, aminek hatására a Statoil bejelentette, hogy az ország olajkitermelésének felét is leállíthatja a napokban. A kínálati oldalon jelentkező félelmek hatására a Brent árfolyama megpattant és ismét 100 dollár fölé kapaszkodott.

Az olaj átlagos árfolyamával párhuzamosan a finomított termékárak is nagyot emelkedtek a héten. A benzin esetében 7,3%-kal, a gázolajnál pedig 5,8%-kal került lejjebb a heti átlagos jegyzésár.

A forint bár erősödni tudott a dollárhoz képest (228,6-os átlagot ért el, miközben múlt héten 229,6-os szinten állt a jegyzés), még így is nagy emelkedés mutatkozott a hazai fizetőeszközben mért árakban. A benzin átlagára ugyanis 6,8%-kal emelkedett, a gázolajé pedig 5,3%-kal.

Nagyot emelkedtek a héten a finomított termékárak, tehát várhatóan a MOL is egy jelentősebb áremelést eszközöl majd az előttünk álló héten. Pusztán az elmozdulás mértéke alapján az sem kizárt, hogy akár 8 forinttal emelkedjenek az árak a hazai kutakon a benzin és gázolaj esetében (bár a hirtelen emelkedő jegyzésárak közepette elő szokott fordulni, hogy az olajvállalat kezdetben nem érvényesíti teljes egészében az árváltozást a hazai üzemanyagárakban).

Az általunk követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a MOL árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előrejelezni. Ez annak tudható be, hogy a MOL (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (délolasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg az általunk elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.
www.portfolio.hu