Összeborult a Jobbik és Fidesz a megyei sóhivatalban

A Fidesz és a Jobbik együttműködéséről  számol be az Észak Online. A borsodi hírportál szerint erre utal, hogy a megyei közgyűlésben a szélsőjobb kormánypárti segítséget kapott, hogy megmaradhasson frakciója.

Nyakó István, szocialista országgyűlési képviselő a szerdán megjelent cikkben úgy nyilatkozott, hogy „az eljárás különösen annak a válaszlevélnek az ismeretében felháborító, melyet Orbán Viktor az Egyesült Államok kongresszusa ötven tagjának írt”. Mint ismert, levelében a miniszterelnök kifejti: az általa vezetett politikai közösség, amely kereszténydemokrata alapokon áll, évtizedek óta harcol a szabadságért és az emberi méltóság tiszteletéért – tette hozzá az Észak Online.

A felháborodást az váltotta ki, hogy miután két tag kiválása miatt a borsodi közgyűlés Jobbik-frakciójában nem maradtak elegen a képviselőcsoport fenntartásához, a Fidesz segítséget nyújtott. A szervezeti és működési szabályzat (szmsz) módosításával lehetőség nyílott rá, hogy a szélsőjobb továbbra is frakciót működtethessen. A borsodi közgyűlésnek akárcsak a többinek az országban, semmilyen tényleges funkciója nincs.

Lukács András, a megyei közgyűlés szocialista frakciójának vezetője sajtótájékoztatón kijelentette, hogy nem ez volt az első ilyen eset: év elején bizottsági helyhez is juttatták a Jobbikot. Elmondása szerint vélhetően ezért szavaz meg a Jobbik-frakció olyan előterjesztéseket, amiket egyébként az ellenzék nem szokott – például a költségvetést és a zárszámadást.