Gyurcsány Ferenc levele Horn Gyulához: a szocializmus kísérlete megbukott

Személyes jókívánságot és rövid történelmi értékelést is tartalmaz Gyurcsány Ferenc Horn Gyulának címzett születésnapi köszöntője. Gyurcsány vázlatot ad a volt miniszterelnök 180 fokos politikai fordulatáról és világossá teszi: a szocializmus és a kommunizmus bukott kísérletek voltak.

 

A teljes levél alább olvasható.

Kedves Gyula!

Barátsággal köszöntelek születésnapodon. Kívánom, kapj erőre, gyógyulj meg, hogy mielőbb visszatérhess családod, barátaid, tisztelőid köré. Tisztelettel tekintek életutadra. Nemzedéked sok tagjával együtt hosszú ideig hitted, a kommunizmus felszabadíthatja az alávetettek, kitaszítottak millióit, mindenki számára biztosíthatja az emberhez méltó életet, hogy kiszabadíthatja, felemelheti a nemzetet évszázados lemaradásából.

A kommunizmus, a szocializmus kísérlete megbukott. Megbukott, mert az emberi méltóság, a szabadság ügyével szemben erőszakkal, korlátozással kívánt emberibb világot teremteni. Azok közé tartozol, akik megértették, hogy a demokratikus Magyarországnak nincs alternatívája. Gyanítom, hogy hosszú, önemésztő gyötrődés alakított tiszteletreméltó demokratává, végül lettél igazi államférfi. A rendszerváltozás meghatározó politikusa vagy, a harmadik Magyar Köztársaság egyik alapítója.

Történelmet írtál az 1995-ös gazdaságpolitikai fordulattal, példát mutattál, hogy miként korlátozza magát a kétharmados parlamenti támogatással bíró demokratikus többség. Köszönöm, hogy amikor nagyon kellett, 2006-ban támogattad a kiigazítás és reform politikáját.

Az én szememben érdemessé váltál a Köztársaság legmagasabb kitüntetésére, a Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjére. Viseld büszkeséggel, méltósággal!

Budapest, 2012. július 5.

Barátsággal: Gyurcsány Ferenc