Méltatta Magyarországot a holokauszttal foglalkozó nemzetközi munkacsoport elnöke. A belga Jan Deboutte kétnapos budapesti látogatásán elismerését fejezte ki Magyarország aktív részvételéért a testület munkájában. A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint Németh Zsolt, a tárca parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett az antiszemitizmus elleni fellépésben.

 

Elfogadta a jövő évi uniós költségvetéssel összefüggő álláspontját az Európai Parlament. A jelentésben a testület egyetért az Európai Bizottsággal abban, hogy a költségvetésnek jövőre a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzésére kell összpontosítania. Az Európai Bizottság javaslata szerint 2013-ban az ideinél csaknem 7 százalékkal többel, 138 milliárd euróval gazdálkodhatna az Európai Unió.

Kéthavi mélypontra, 500 bázispont alá süllyedt a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása a londoni kereskedésben. Az európeriféria kockázati árazásai napközben még emelkedtek. A londoni elemzői közösség most azt várja, hogy a múlt héten született kedvező eurójegybanki vélemény után megkezdődjenek a készenléti hiteltárgyalások az IMF-el és az unióval, ami javíthatja majd a piaci hangulatot.

Megmaradhat az eva, a két új kisvállalati adó pedig választható adózási forma lesz – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára. Balog Ádám közölte: az országgyűlés szeptemberben fogadhatja el a 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi csomagot. A tárca számításai szerint az intézkedés 200 ezer 25 év alatti és 500 ezer 55 év feletti dolgozót érinthet. A kedvezmények a vállalkozásoknak 100-150 milliárd forintos tehercsökkentést jelentenek, a további 150-200 milliárdos könnyítést a kedvezményes adóformák biztosítják.

Benyújtotta a hallgatói szerződések törvényi szintű szabályozására tett javaslatát az oktatási bizottság a parlamentnek. A testület egy nappal azután terjesztette a Ház elé az indítványt, hogy az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette és megsemmisítette az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő szerződés tartalmát szabályozó kormányrendeletet, mert álláspontja szerint a kérdést törvényben kell szabályozni. Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége közölte: a szervezet ismét Szabó Máté ombudsmanhoz fordul, ha a kormány törvényesíti a hallgatói szerződéseket.

Az idén mintegy másfél milliárd forint fordítható a Tanyafejlesztési Program finanszírozására – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Budai Gyula emlékeztetett: tavaly erre a célra 1 milliárd forint volt, jövőre pedig a forrás megközelíti a 2 milliárd forintot. Az államtitkár hozzátette: az érintettek július 9-től augusztus végéig adhatják be pályázataikat.

A hónap közepén hirdetik meg a fiatal gazdák induló támogatását – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára. V. Németh Zsolt elmondta: a 18 és 40 év közötti gazdák július 16-a és augusztus 16-a között nyújthatják be pályázataikat, a nyertesek egyszeri támogatásként 6-12 millió forinthoz juthatnak. A pályázat finanszírozására összesen 4 milliárd forintot biztosít a tárca.

Százmilliárd forint keretösszegű hitelpályázatot indít vállalati ügyfelei részére az OTP Bank. A program egyik prioritása az európai uniós pályázati forrásokból tervezett – ezen belül is kiemelten a feldolgozóipari, a mezőgazdasági és az élelmiszeripari – beruházások finanszírozása.

A kórház-igazgatói pályázatok csaknem harmada eredménytelenül zárult. 35-ből 11 kórház vezetői posztjára új pályázatot írnak ki. A Magyar Nemzet azt írta, hogy a kormány nyugdíjba küldi a 62 évesnél idősebb kórházigazgatókat és átírhatja a fekvőbeteg-ellátók vezetői posztjaira kiírt pályázatok elbírálását, a kabinet cáfolta ezt. A most nyilvánosságra hozott listából azonban kitűnik, hogy több 62 évnél idősebb pályázó nem nyerte el a posztot.

Átfogó vizsgálat indul 4 megyei földhivatalnál a zsebszerződések ügyében. A vidékfejlesztési tárca a Győr-Moson-Soproni, a Somogy, Vas, valamint Zala megyei ingatlan- és a földhasználati nyilvántartást vizsgáltatja át. Az iratokat a Legfőbb Ügyészség tekinti át. Becslések szerint a zsebszerződésekkel akár másfél millió hektár magyar földterület is kerülhetett külföldiek kezébe, főleg a Dunántúlon.

Pénzbüntetésre rótt ki magántitok jogosulatlan megismerése, továbbá annak kísérlete miatt a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatójára és 3 társára elsőfokú ítéletében a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. Laborc Sándort és társait a bíróság ugyanakkor felmentette a hivatali visszaélések és a hűtlen kezelés vádja alól.

Németországban öt halottja van a karlsruhe-i túszdrámának. Egy férfi kilakoltatása közben több embert foglyul ejtett, majd lövöldözni kezdett. A rendőrség különleges egységei megrohamozták a lakást, és 5 holttestet találtak, köztük a túszejtőét. Halálukat lőtt sebek okozták. Beszámolók szerint a halottak között van egy bírósági végrehajtó, egy lakatos, aki reggel kinyitotta a lakást, és az ingatlan új tulajdonosa.  inforadio.hu